Actualitate
Angelica, planta îngerilor

În tradiţia populară românească, Angelica (Angelica arhangelica / Fam. ) este o plantă cu puteri magice. Încă din timpul Renaşterii, medicii numeau Angelica „Rădăcina Sfântului Spirit”, datorită puterii ei tămăduitoare în tratamentul celor mai grave boli şi în cazul epidemiilor.

Compoziţia chimică complexă a plantei Angelica archangelica (iarba îngerilor, antonică  şi buciniş, cum i se spune în popor) explică multiplele proprietăţi terapeutice, eficiente în tratamentul afecţiunilor interne grave. 

Rãdãcina plantei conţine ulei volatil în a cãrui compoziţie intrã principii cumarinice, angelicina, xantotoxina, imperatorina, bergaptenul. Mai conţine acizii cafeic, clorogenic, angelic, fumaric, oxalic, acizi graşi, taninuri, substanţe glucidice.

În scop medicinal, planta se recoltează în întregime primăvara şi la sfârşitul verii. Doar părţile superioare ale plantei, cele care cresc deasupra pământului, se recoltează în lunile iunie şi iulie.  După recoltare, planta se usucă imediat şi se foloseşte doar un interval de un an. Atât rădăcinile, rizomii, cât şi seminţele, frunzele şi tulpinile acestei plante ocrotită de lege conţin uleiuri eterice, acizi organici, acizi graşi, taninuri, substanţe amare, glucide şi vitamine din complexul B.    

Planta are proprietăţi tonice                                                            

Substanţele fitochimice din rãdãcina de angelicã au proprietãţi tonice, stimulente, carminative, stomahice. „Uleiul volatil din angelicã are efecte excitante asupra sistemului nervos central, la administrare în doze mici, în timp ce la doze mari manifestã o acţiune puternic inhibitoare, deprimantã, afectând chiar luciditatea. Datorită proprietăţilor sudorifice, antibiotice, digestive, Angelica este eficientă în tratamentul intern a peste 80 de afecţiuni: stări depresive, astenie, isterie, dificultăţi de concentrare, întârziere de dezvoltare mentală la copii, bulimie, colită de fermentaţie şi de putrefacţie, gastrită hipoacidă, indigestie, ulcer gastro-duodenal, epidemii, rahitism, tulburări hormonale la femei, cancer, boli infecţioase grave ( TBC, hepatită virală, scleroză în plăci, ciroză, paralizie). Uleiul volatil se recomandã în anorexie, dispepsii,meteorism. Uleiul eteric de angelicã se mai foloseşte şi extern în terapia reumatismului. Pentru prepararea unui decoct se foloseşte 1 linguriţã de pulbere de rãdãcinã la 1 canã cu apã. Se lasã la fiert cca 2 minute dupã ce dã în clocot. Se ia de pe foc şi se lasã vasul acoperit încã 15 minute. Se strecoarã şi se lasã sã se rãceascã. Se poate folosi 1 canã pe zi, dar în nici un caz mai mult de 2 cãni. Alte preparate din rãdãcinã de angelicã sunt maceratul, tincturile. Uleiul volatil de angelicã se administreazã în doze foarte mici de 0,05-0,3 g într-o prizã”, recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

 

Atenție!

Având în vedere efectul negativ al dozelor mari, se recomandã folosirea cu maximã prudenţã atât a preparatelor din rãdãcinã de angelicã, cât mai ales a uleiului volatil. Este contraindicată la femei în timpul sarcinii.

A se evita băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din această plantă, deoarece le poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicată. A se evita în cazul în care suferiţi de diabet.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

Sondaj
Cine are dreptate în situația lui Gică Popescu?
Clubul are dreptate, Popescu este un simbol pentru Oltenia
Suporterii au dreptate, trădarea nu se iartă
© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.