Actualitate
Cataplasmele de Clocotici vindecă afecţiunile pielii

Clocoticiul (Rhinanthus serotinus/Fam. Scrophulariaceae) este o plantă erbaceea, anuală, întâlnită prin fâneţe, din regiunea de câmpie până în cea subalpină, fiind destul de comună cu excepţia Dobrogei, unde nu a fost semnalată.

Planta a fost folosită în medicina empirică pentru tratarea rănilor şi contra durerilor de ficat. În Maramureş a fost folosită multă vreme pentru tratarea copiilor care sufereau de eczeme. Planta se fierbea şi cu decoctul obţinut li se făcea baie copiilor. Se mai folosea intern la tuse, dureri de stomac şi vătămătură (hernie, afecţiuni interne şi crize acute). Medicina populară din nordul Moldovei a folosit multă vreme planta pentru tratarea vitelor de cruşeală.  „În ceea ce priveşte compoziţia chimică a plantei numită Clocotici, aceasta este încă nestudiată. Se cunoaşte numai faptul că planta conţine acubină, probabil ca rol cicatrizant şi antimicrobian”, relatează profesorul biolog Marian Niţă.

„Are rol cicatrizant şi antimicrobian”

Această plantă numită în popor Clocotici a fost şi este mult folosită în medicina populară în afecţiuni stomacale, tuse, vătămătură (hernie, afecţiuni interne, crize acute, hematurie şi eczeme ). „Nu s-a semnalat vreun efect asupra aparatului urinar. Datorită acubinei, s-ar putea să aibă un efect cicatrizant şi antimicrobian. În medicina umană, în uzul intern, pentru tratarea durerilor abdominale, durerilor de ficat, tusei, se recomandă  un decoct care se prepară din tulpini florifere peste care se toarnă o cană de 200 ml cu apă. Se fierbe 2-4 minute la foc domol apoi se acoperă şi se lasă la răcit. Se strecoară şi se vor bea 2-3 căni pe zi.  În ceea ce priveşte uzul extern, pentru tratarea eczemelor se recomandă un decoct care se prepară dintr-un mănunchi de tulpini florifere la 10 l de apă. Se fierbe 10 minute. Se lasă la răcit până ajunge călduţ, apoi se strecoară şi se îmbăiază cu el copiii, sau se spală părţile afectate. Pentru tratarea rănilor se recomandă un macerat din plantă timp de 14 zile în ulei. Din când în când se agită sticla pentru omogenizarea concentraţiei. Se strecoară şi se unge rana cu uleiul ce conţine principiile active extrase din plantă. De asemenea, se recomandă cataplasme cu frunzele uscate şi pisate care se pun pe răni. Acestea au rol de stimulare a cicatrizării”, recomandă prof. biolog Marian Niţă.

Material realizat cu sprijinul profesorului biolog Marian Niţă

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.