Actualitate
Cenușa de la CET II, pericol pentru populație

Zeci de mii de oameni sunt intoxicați, zilnic, cu zgură de la groapa de cenușă a Termocentralei din Craiova. Asta arată un raport al Agenției de Naționale de Mediu care a analizat aerul în primele patru luni ale acestui an. Iar concluziile sunt îngrijorătoare. Valorile sunt chiar și de 20 de ori mai mari decât limita legală. După ce probema a fost discutată în ședința Colegiului Prefectural,miercuri, CET II a fost amendată cu 100.000 de lei și obligată să suplimenteze măsurile în perioada când afară sunt condiții meteo speciale.

În urmă cu câteva zile, după un vânt mai puternic, mii de oameni au fost efectiv sufocaţi de cenuşa provenită de la CET. Deși au făcut reclamații în nenumărate rânduri instituțiilor statului, situația este aceeași de ani de zile. La capătul răbdării sunt toți localnicii care se plâng că trebuie să stea cu măști la gură și cu geamurile închise. Cenușa de la groapa construită în urmă cu zeci de ani și care aparține CET Craiova se ridică în nori negri la cea mai mică adiere a vântului. Uneori și de câteva ori pe zi. Problema a fost discutată, miercuri, în Colegiul Prefectural.  "Avem probleme legate de spulberălile care se creează, ma refer la ceea ce s-a întâmplat la spulberarea de pe depozitul de cenușă de la Valea Mânăstirii, de pe 13. S-au făcut determinări și normal că s-a depășit limita de vreo 20 de ori, asta este realitatea. În ceea ce privește aceste spulberări, au fost în permanență depășiri conform directivei europeane care este obligatorie. Dacă în ceea ce priveşte cele două CET-uri, acestea şi-au redus partea de poluare în ceea ce priveşte oxizii de azot, respectiv oxizii de sulf, printr-o serie întreagă de măsuri concrete, în ceea ce priveşte aceste spulberări încă sunt mari probleme", declarat Monica Mateescu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. Halda de cenușă se întinde pe 160 de hectare . Disperați, localnicii din zonă au cerut ajutorul Gărzii de Mediu. Reprezentantul instituției ridică însă, din umeri. A amendat de mai multe ori CET Craiova, dar problema tot nu a fost rezolvată. Ultima amendă, de 200 de mii euro, a fost dată în mai anul trecut.  “Stăm, privim, ne minunăm dar nu avem nici o rezolvare practică. Discutăm dar de rezolvat nu rezolvăm nimic”, a afirmat și prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu. După ședința Colegiului Prefectural, o echipă condusă de Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, s-a deplasat la CET II, unde a aplicat legea 104 privind calitatea mediului. Astfel, s-a aplicat o nouă amendă în valoare de 100.000 de lei, iar CE Oltenia trebuie să ia măsuri suplimentare atunci când afară sunt condiții meteo extreme.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.