Actualitate
Dovleacul – un tratament naturist cu tradiţie

Dovleacul (Curcubita Pepo / fam. Curcubitaceae) este o legumă cu o istorie impresionantă, cultul său fiind cunoscut peste tot în lume. Dacii îl considerau un simbol al abundenței, în unele sate românești păstrandu-se și astăzi obiceiul colindului de Anul Nou cu o tigvă de dovleac umplută cu semințe, care este aruncată peste casă, urandu-se rod bogat. 

Dovleacul are o rădăcină ramificata ce pătrunde în sol la o adâncime chiar și de 2 m, tulpină târâtoare, iar frunzele sunt mari, de un verde-închis, cu forme aproximativ triunghiulare, au lobi ascuțiți și pețiol foarte lung. Florile sunt unisexuate, de culoare galben-intens, cu petalele aplecate spre exterior și caliciul în formă de cupă. Fructele cu aspect variabil în funcție de soi (pot fi rotunde, alungite, rotunjite și cilindrice, că o pâră), au pulpă densă, galbenă-portocalie. Semințele sunt plate, de forme ovale, netede, cu coajă dură și albicioasă. Recoltarea dovleacului se face în lunile septembrie-octombrie, când fructul este foarte bine copt și plantă uscată. Se așează într-un loc uscat și bine aerisit, se poate depozita astfel o lungă perioadă de timp. Dacă este ținut la temperaturi scăzute de 10 grade Celsius pulpă fructului putrezeaste. Din toate legumele, dovleacul a devenit campion în conținutul de fier. De asemenea este foarte bogat în caroten, în fibre dar și în vitamine B, C, D, E și PP. Dovleacul conține și vitamină T care este foarte rară, stimulează procesele metabolice din organism, ajută la digestia alimentelor nesănătoase, previne depunerea grăsimilor. Fosforul este prezent în dovleac și are efect important asupra libidoului, crește potența. De asemenea miezul de dovleac conține zinc, calciu, potasiu, magneziu și glucide. Semințele de dovleac au acid linoleic care acționează benefic asupra proceselor intracelulare, cresc rezistentă membranelor celulelor, curată sângele, ajută activitatea cerebrală. Prin conținutul de fibre dovleacul este foarte bun fiert moale, este ușor absorbit de organism. Datorită conținutului de minerale și vitamine este recomandat în tratamentele preventive și terapeutice.

 Tratamentul cu dovleac previne anemia

Doveacul este bun în prevenirea anemiei și aterosclerozei, în tratamentul afecțiunilor ficatului, sistemului digestiv, hipertensiunii arteriale și bolilor cardiovasculare. Prin conținutul de fosfor, fier, cupru și acid linoleic are efect benefic asupra sângelui. Pectină din dovleac are rol în reducerea colesterolului.  “Sucul de dovleac este un medicament foarte bun pentru obezitate, eliminarea pietrelor de la rinichi și vezică biliara, diabet și boli metabolice, litiază biliara, colecistită, hepatită, nefrită cronică și boli de inimă. De asemenea ajută în tratamentul prostatitei la bărbați. Se recomandată o cană de suc de dovleac pe zi, timp de 3 săptămâni. Pentru a avea un gust mai plăcut poate fi amestecat cu suc de mere și morcov.  Vitamină E din dovleac ajută în prevenirea procesului de îmbătrânire prematură a organismului, la eliminarea pigmentației nedorite și petelor de pe piele, la îmbunătățirea circulației și eliminarea simptomelor sindromului premenstrual la femei.  Vitamina D din pulpă de dovleac ajută în procesul de creștere la copii și oferă vitalitate organismului. Dovleacul copt la cuptor ajută în combaterea stresului și în tratamentul unor boli cum este guță și pietrele la rinichi. Se poate păstra în borcan de sticlă la congelator. Se ia 2 lingurițe cu jumătate de oră înainte de fiecare masă. Pentru persoanele care suferă de insomnie și afecțiuni ale sistemului nervos se recomanda un amestec realizat din 1kg pulpă de dovleac, 2 lămâi și 1 kg miere de albine. Se mărunțește pulpă și lămâia, se amestecă bine cu mierea de albine până se omogenizează și se păstrează la rece într-un borcan închis ermetic. Se face tratament o prioada îndelungată de timp, se ia câte o linguriță cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.

Pentru tratamentul constipației este indicat un preparat realizat din 400 g pulpă de dovleac, târâte de mălai, semințe de în și puțin ulei vegetal. Se mărunțește pulpă, se macină semințele de în și se amestecă toate ingredientele până se obține o compoziție omogenă. Se servește pe stomacul gol, înainte de masă. Cataplasmele cu pulpă de dovleac proaspăt ajută în tratamentul arsurilor, eczemelor, acneei, calmează durerile de picioare”, recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

 Material realizat cu sprijinul profesorului biolog Marian Niţă.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.