Actualitate
Enoriașii din Balota se roagă sub cerul liber după ce le-a ars biserica

Aflate la aproximativ 30 kilometri de Craiova, ruinele Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril pun pe jar pe localnicii satului Balota de Sus. Unii se întreabă acum de ce și cum a ars lăcașul de cult în această vară, iar alții vor să afle de la localități dacă vor mai avea vreodată biserica nouă în sat, mai ales că aici mulți dintre ei și-au găsit alinare după ce s-au rugat în fața icoanelor distruse acum de flăcări.

Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din satul Balota de Sus are o vechime de mai bine de trei sute de ani, unele cărți istorice menționând că datează din 1812, fiind pictată în anul 1858. Fiind construit din lemn, lăcașul de cult ar fi fost adus în Dolj dintr-o localitate gorjeană. De-a lungul anilor, localnicii din comuna Murgași și-au găsit aici alinare sufletească, pentru unii dintre aceștia rugăciunile de aici înfăptuindu-le adevărate minuni. Însă acum, oamenii se roagă sub cerul liber din cauza unui incendiu care a transformat biserica în ruine. Părintele Constantin Văduva slujește la această biserică din 1991, când a fost hirotonisit. Acesta vorbește cu tristețe despre momentul în care și-a văzut biserica mistuită de flăcări, subliniind faptul că lăcașul de cult și icoanele distruse acum de flăcări au avut o însemnătate specială pentru enoriașii din parohie. “Nu se mai poate repara, e în stare de degradare. Acum trebuie să facem alta, din temelii. Acum facem o cămeruță să putem să facem și noi pe timp de iarnă o înmormântare, să facem un parastas. Acum, de Sf. Dumitru am făcut slujba aici afară, pe alee, în aer liber și am zis că până ridicăm viitoarea bisericuță să avem un acoperiș să putem oficia slujbele. Pe peretele despărțitor între Naos și Pronaos, și în altar aveam picturi foarte vechi și icoanele erau incastrate în perete. Din ele nu s-a salvat nimic. Erau foarte vechi, de patrimoniu. Au ars complet. Ce s-a putut salva când au deschis ușa băieții au fost de pe masă niște sfeșnice și crucea din altar și iconostasul. Restul a fost tot ars”, povestește părintele. Preotul susține că în momentul producerii incendiului sătenii nu prea au mai avut cum să salveze biserica de la distrugere totală. “Acoperișul era din șiță a luat foc după-amiaza la ora patru, din scânteie de la un alt incendiu, un vecin a dat foc aici la vegetația uscată și focul s-a întins”, mai spune Constantin Văduva. Însă, femeile venite cu mâncare la oamenii care ajută la construirea unei încăperi în care să se țină slujbe cred că biserica a luat foc de la un scurt-circuit electric produs la un stâlp de electricitate din lemn, aflat la poarta curții bisericii. “A ars acolo un scurt, sus la stâlp și a dat direct în biserică și a luat foc”, povestește săteanca. Alți localnici spun ca scânteia produsă de la un alt incendiu ar fi îndreptat flăcările de la temelia lăcașului și nu de la acoperiș. Dacă era de la focul ala dat de omul ala, o lua de jos în sus, nu invers”, este de părere unul dintre localnicii din comuna doljeană Murgași.

 

Se caută bani pentru noul lăcaș de cult

Rămași fără biserica unde veneau să își descarce sufletul, localnicii din Balota de Sus mai că l-au luat pe sus pe edilul comunei Murgași, Daniel Țeligrădeanu, pentru a le construi alt lăcaș de cult. Numai că bugetul localității este prea mic pentru o investiție așa de mare. “Am mers din poartă în poartă și am strâns de la oameni 23.000 lei cât să se facă acum un acoperiș pentru slujbe. Avem nevoie de un buget foarte mare, însă cu ajutorul oamenilor și bunului Dumnezeu poate reușim să strângem fondurile necesare. Facem demersurile necesare pentru construcția unei noi biserici. Discutăm și cu cei de la Mitropolie, facem demersuri și la Ministerul Culturii, sperăm să strângem banii necesari”, susține edilul localității doljene Murgași. Primarul a mai precizat că după incendiul din august, mai mulți localnici au susținut că au văzut în flăcările ce ieșeau din acoperișul bisericii mai multe imagini de sfinți, însă nu le dă crezare, considerându-le pure speculații. Mult timp, una dintre imaginile din timpul incendiului circulând printre localnicii mai tineri care au încercuit pe fotografie mai multe umbre ce pentru unii aveau semnificația unor sfinți iar pentru alții cea a Întunecatului. Între timp, oamenii din Balota de Sus nu vor să meargă la altă biserică din comună, deși mai sunt alte trei, câte una în fiecare sat. “Sperăm să terminăm construcția la cămăruța asta până la Sfântul Nicolae, dar mi-e greu să cred. Nu a rămas nici măcar o carte sfântă”, a mai spus una dintre enoriașele Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.