Actualitate
Fabrica de Avioane Craiova va moderniza 10 aeronave IAR-99

Premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au fost prezenți vineri, 14 august, la Fabrica de Avioane Craiova, unde a fost semnat un contract de modernizare pentru zece aeronave IAR-99. Valoarea totală a contractului este de 275 de milioane de lei fără TVA și are o durată de realizare de 48 de luni. Primul avion va intra în testele de verificare după 22 de luni și astfel, la finalul celor patru ani, cele 10 avioane vor fi modernizate. 

Reprezentanții Guvernului spun că acest echipament va asigura suportul tehnic pentru ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor piloți din Forțele Aeriene Române, astfel încât să poată să facă trecerea pe avioanele supersonice F-16. 

„I-m invitat pe cei doi piloţi, care ne-au încântat cu lupingurile şi cu tonourile cu câteva minute înainte, pe domnul comandant Arghiropol şi pe domnul locţiitor Niculescu. Voi fi foarte scurt. După cum bine știți, România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, un program pe 10 ani, un program care să asigure României  toate capacitățile de apărare, să permită Armatei Române să fie pregătită în orice moment să facă față oricărei situații. Ştim că România e la răscruce de vânturi, unde se întâlnesc plăci tectonice şi din acest motiv noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităţilor defensive, să investim în pregătirea militarilor români. Odată cu acest program, obiectivul pe care îl urmărim este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezvolta sau de a menţine capacităţi industriale, de a genera locuri de muncă, de a asigura transfer tehnologic, transfer de know-how, de asemenea, urmărim obiectivul de a obţine cât mai multe investiţii în cercetare, inovare, dezvoltare. Prin mecanismele gândite în cadrul contractelor pe care le vom face, de înzestrare, avem ca obiectiv clar stabilit acela de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite pentru români. Se ştie că în industria de apărare, care este o industrie de înaltă tehnologie, este nevoie de oameni bine pregătiţi, inteligenţa românească există din belşug, avem oameni bine pregătiţi, totul este ca ei să aibă cu adevărat unde să îşi exercite profesia, abilităţile meseriei şi să poată să genereze plusvaloare. Urmărim ca acest program de înzestrare şi alte programe ulterioare care vor veni, să permită un avans tehnologic important, care de asemenea să aibă efecte benefice şi pentru industria civilă, în mod evident.

Închei prin a spune atât: în februarie am fost aici şi cred că puţină lume chiar ne-a crezut şi mă gândesc că puţini au crezut, chiar dintre angajaţi, pe care îi salut, că vom semna acest contract. Iată că acest contract este semnat. Sigur că noi, ca guvern, mai avem un ultim act de adoptat, un memorandum de asigurare a garanţiei de bune execuţii şi de garanţia pentru avans, memorandum pe care îl vom adopta în cursul şedinţei de guvern din această seară. În rest, rămâne la priceperea, competenţa echipei de la Întreprinderea de Avioane Craiova  să deruleze acest contract în cele mai bune condiţii şi să utilizeze toate oportunităţile care pot să rezulte din derularea acestui contract”, a declarat Ludovic Orban.

„Am venit în februarie și am spus că vom veni cu lucruri concrete și astăzi am semnat contractul de peste 275 de milioane lei pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99. Diseară, în ședința de guvern, vom întri statutul fabricii Avioane Craiova și vom aproba memorandumul prin care Avioane Craiova va fi declarat Centru național de mentenanță IAR-99, în așa fel încât Avioane Craiova să fie de referință pentru modernizarea acestor avioane. Am arătat că. dacă dorim și promitem un lucru, îl facem. Vom arăta în continuare aceeași deschidere pentru Avioane Craiova. Sunt convins şi o să vedeți că vor mai urma lucruri bune pentru Avioane Craiova. Aveți încredere că ne ocupăm de industria de apărare și dorim ca această industrie strategică să se dezvolte în continuare”, a declarat și Virgil Popescu, Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.