Actualitate
Ienuparul vindecă bolile pulmonare și infecțiile urinare

 Ienupărul (Juniperus communis), răspândit în mai toată Europa și în Asia, până sus, în Himalaya, este un conifer rezistent atât la cele mai puternice geruri, cât și la căldurile cele mai mari. Se spune că ienupărul nu are preferințe pentru un anumit sol, adică nu este mofturos. La noi, crește mai ales prin zonele muntoase din Apuseni și Podișul Transilvaniei.

Fructele de ienupăr, mari cât un bob de mazăre, aromate, cu un ușor gust dulceag, sunt niște bobițe roșii care, la coacere, au o nuanță neagră-albastrie. Boabele de ienupăr se recoltează din august, când încep să se coacă, și până la începutul iernii. Acele și rămurele tinere se culeg din luna aprilie și până în iunie.

Ca plantă medicinală, ienupărul tratează și vindecă bolile aparatului respirator, infecțiile urinare, reumatismul, gută, răceală, bronșită, bolile de piele și de ficat, ajută la eliminarea pietrei de la vezica urinară. Fructele de ienupăr pot fi un remediu natural în caz de anemie, artrită și lipsa poftei de mâncare, asigurând o bună funcționare a întregului organism. “Uleiul de ienupăr, care se găsește la magazinele de produse naturiste ori la plafar, favorizează eliminarea acidului uric și a altor toxine din organism, fiind cunoscut și că un purificator al sângelui. Astfel, el este util atât în caz de obezitate , retenție de apă, cât și în îndepărtarea celulitei prin comprese, masaj ori băi. Intern, uleiul de ienupăr face minuni în afecțiunile bronhice și pulmonare. Se iau câte trei - cinci picături, de două ori pe zi, în cure de câte 14 zile, cu pauză de alte 14 zile. Același ulei poate fi folosit și extern, în masaje. Într-o sută de ml de ulei de măsline ori floarea soarelui se dizolvă 3 ml de ulei de ienupăr. După omogenizare, se masează ușor pieptul. Uleiul, astfel preparat pentru masaj, se recomandă și pentru calmarea durerilor reumatice, care devin de nesuportat mai ales când vremea este urâtă. În caz de gută, uleiul se folosește sub formă de băi la picioare ori comprese. Pulberea din fructe de ienupăr se obține măcinând bobițele bine uscate prin râșnită de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă, închise ermetic, la loc rece și întunecos. Se macină atâta pulbere cât se consumă în două săptămâni, perioada după care uleiurile volatile se evaporă. Se ia câte o linguriță rasă de pulbere de trei ori pe zi, pă stomacul gol, în caz de lipsa a poftei de mâncare ori dispepsie” recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

Bun și în caz de pietre la rinichi

Ienupărul este unul din cele mai puternice remedii naturiste cu efect diuretic, antiseptic reno-urinar și depurativ din flora noastră, de aceea tinctura preparată din boabele sale se recomandă în caz de gută, infecție urinară, infecție cu candida, obezitate, pietre la rinichi, retenție de lichide. “La nevoie, se administrează câte o linguriță de tinctura de ienupăr, de patru ori pe zi, în cure de câte 18 zile, urmate de alte 10 - 12 zile de pauză.
Tinctura de ienupăr se poate prepară în casă din 15 linguri de pulbere peste care se toarnă două pahare de alcool alimentar și un pahar de apă. Se agită bine vasul și se lasă la macerat timp zece zile, după care se filtrează și se păstrează la rece și întuneric, în sticle mici, de culoare închisă. Tinctura astfel preparată se folosește timp de doi ani de la dată când au fost culese fructele”, mai recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

Material realizat cu sprijinul profesorului biolog Marian Niţă

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.