Actualitate
Liceul cu niciun absolvent al Bacalaureatului, dar cu studenți la Univeristatea Glasgow

Deficiențele de auz și de vorbire îi împiedică pe elevii Liceului Tehnologic Special “Beethoveen” din Craiova să promoveze Examenul Național de Bacalaureat. Deși an de an unitatea de învățământ din Bănie înregistrează promovabilitate zero la acest examen, doi dintre elevii școlii au fost acceptați ca studenți la Universitatea Glasgow, din Scoția, pe baza competențelor profesionale.

Șapte dintre elevii Liceului Tehnologic Special Beethoveen din Craiova s-au înscris pentru a susține Examenul Național de Bacalaureat. Au trecut probele competențelor profesionale însă nu s-au mai prezentat pentru a susține probele scrise. Tinerii care învață aici au deficiențe de auz și de vorbire, iar materia le este predată în limbaj mimico-gestual. “S-au răzgândit și nu s-au mai prezentat la proba scrisă niciunul din cei șapte elevi. Anul trecut, în ciuda deficiențelor, patru dintre elevi au reușit să obțină notă de promovare la două probe”, explică Maria Năstășel, directorul Liceului Tehnologic Special “Beethoveen” din Craiova. Cum materiile le sunt predate cu ajutorul limbajului mimico gestual (LMG), elevii ar dori să susțină examenul maturității cu ajutorul acestuia. Prin urmare, conducerea unității de învățământ a făcut demersuri către Inspectoratul Școlar Județean Dolj și către Ministerul Educației ca tinerii să susțină examenul la limba și literatura română așa cum susțin și elevii de alte etnii, o probă de “limbă maternă”, mai precis în limbajul semnelor. “Am depus mai multe solicitări de-a lungul anului școlar, și fosta conducere a făcut la fel, dar demersurile noastre nu au avut încă ecou. S-a mai făcut o solicitare și în Buzău, din partea unei asociații al cărui președinte are copilul cu deficiențe. Poate anul viitor vor avea și elevii noștri posibilitatea să susțină examenul în funcție de programa specială după care studiază. Ei, de exemplu, la limba română – scris formează o frază din câteva cuvinte care în limbajul semnelor are sens, însă profesorul corector nu știe că elevul care a scris este unul special”, a mai precizat Maria Năstășel.

Plan de remediere a rezultatelor

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj vor întocmi, după publicarea notelor finale la Examenul Național de Bacalaureat, un raport cu privire la rezultatul nul obținut de elevii de la Liceul Beethoveen în sesiunea din vară. “Va fi monitorizată în perioada următoare activitatea de la această unitate, va fi întocmit un plan de remediere a situației, ne vom axa pe o pregătire mai intensă și se va întocmi un grafic de pregătire suplimentară”, a declarat Monica Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Însă, conducerea Liceului Tehnologic Special Beethoveen a făcut deja un pas înaintea celor de la ISJ Dolj. “Așteptăm finanțare de 100.000 euro de la Banca Mondială pe proiectul <>. Vrem să îi ajutăm pe elevii noștri să promoveze Bacalaureatul, să îi medităm, nu după metode tradiționale, ci să le captăm în alt fel interesul. Să organizăm și o școală de vară pentru ei”, a mai preciza Năstășel.

Acceptată la studii în Scoția

În ciuda deficiențelor de auz și vorbire, elevi ai Liceului Tehnologic Special din Bănie au ajuns să studieze peste hotare. Unul dintre absolvenți a fost acceptat în urmă cu câțiva ani la Universitatea din Glasgow – Scoția. “Anul acesta, elevul nostru va deveni primul profesor îndrumător ce va folosi limbajul mimico gestual în această universitate. Astăzi (n. red. Vineri), doctorul unității ne-a anunțat că o altă elevă de-a noastră a fost acceptată să studieze teatrul la aceeași universitate. Sunt acceptați elevii aici fără Bacalaureat, ci doar pe baza competențelor, tânăra susținând un examen de pantomimă”, a mai precizat Maria Năstășel, directorul Liceului Tehnologic Special Beethoveen Craiova. La această unitate de învățământ studiază 186 de elevi, elevii școlii au vârste între 14 și 24 ani.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.