Actualitate
O nouă zi de proteste la SJU Craiova: vor să li se suplimenteze fondul pentru sporurile salariale

Aproximativ 500 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Craiova au protestat pentru a doua zi în fața unității medicale. Asistenții medicali au fost nemulțumiți că, în prima parte a protestului, medicii nu li s-au alăturat.

„În medicină se lucrează în echipă. Unde sunt medicii? Noi i-am susținut la protestele dumnealor. Unitate între colegi, avem nevoie și de acest lucru. Dacă chiar nu ne bagă nimeni în seamă, dintre cei care au luat decizii pentru noi, vom ajunge să oprim activitatea complet. Este inuman să ne trateze într-un asemenea hal. Fluturașii îi contrazic pe cei care susțin că ne-au crescut salariile. Să vină dumnealor în UPU să vadă cum se lucrează acolo, să suporte acele condiții”, a declarat una dintre asistentele care lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova.

Asistentele medicale și infirmierele susțin că venitul li s-a micșora. „Sunt infirmieră în UPU. După ce că suntem puțini și trebuie să facem față tuturor cazurilor, să ne ocupăm de pacienți care știți cum ajung în secția asta, ni se mai și taie salariile. Sunt una dintre persoanele care s-a trezit cu un minus de 500 de lei. Avem și noi facturi de plătit, vrem să ne ajutăm copiii. Oare cum vom reuși? Cum, domnilor guvernanți?”, a declarat infirmierei Elena Barbu.

În timpul grevei, mai mulți medici au coborât de pe secții pentru a fi alături de asistenle medicale. „Am muncit o viață întreagă pe nimic. Acum, sunt obligată să stau pe prelungire pentru a o scoate cumva la capăt. Pasiunea, iubirea pentru ceea ce fac mi-a dat putere să rezist. Munca în Reanimare a reprezentat viața mea. Munca noastră este grea. Îi știu pe toți de acolo, respectiv infirmieri, brancardieri, asistenți și colegi medici mai tineri. Ne chinuim să aducem oamenii la viață și o facem în echipă. Ne dorim să fim respectați și plătiți cum trebuie. Serviciile medicale sunt subevaluate și nu este bine. Sunt aici din respect pentru colegii mei, pentru echipă”, a spus dr. Mihaela Mitricună, din cadrul ATI.

Sindicaliștii susțin că doresc suplimentarea bugetului din care se alocă sporurile, așa cum s-a întâmplat la Spitalul Județean Timiș. „Ce constatăm noi este faptul că la Spitalul Judeţean Timişoara, unde a fost o problemă identică, s-a rezolvat, adică s-au mai dat bani, la Spitalul «Marius Nasta» din Bucureşti s-a găsit o soluţie, tot de către minister, iar aici la noi s-au dat 25%, o sumă de bani în care nu ai cum să te încadrezi. Conducerea spitalului a vorbit cu noi şi ne-a transmis că nu are cum să se încadreze, conform legii, la banii aceştia. Aşteptăm ca ministerul să intervină, pentru că am aflat că la noi s-au dat doar 25%, iar Timişoara 34%, Universitar din Bucureşti 40%. Trebuie să înţelegem că managerul nu are cum să încalce legea, mai ales că răspunderea este personală”, a declarat liderul de sindicat Eleodor Cârstoiu. Asistenții medicali, infirmierii, laboranții și personalul TESA amenință că vor declanșa greva generală.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.