Actualitate
Polițiștii locali din Craiova, dotați cu minicamere video

Începând cu data de 14 februarie 2018, politiștii locali cu atribuții în domeniul circulaței din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, vor fi dotați cu minicamere video (bodycam-uri), ce vor fi utilizate în desfășurarea activității.

Polițiștii locali vor filma toate actiunile pe care le desfășoară, precum și procedura de sancționare a persoanelor ce încalcă prevederile OUG 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice.

După efectuarea procedurii de prezentare a identității și calității, acestia au obligatia sa informeze persoana care a savârșit contravenția că urmează să fie înregistrată video și audio discuția cu acesta.

Filmările respective vor constitui probe în instanța pentru susținerea procesului verbal de contravenție, dar și probe – după caz - pentru organele de cercetare penală.

De asemenea, bodycam-uri cu care sunt dotati politiștii locali au si rolul de a descuraja atitudinea agresivă a unor șoferi, dar oferă și o protecție pentru cetățeni, în sensul evitării unui comportament neadecvat din partea politistilor.

Poliția Locală a Municipiului Craiova este dotată cu 10 astfel de camere, de ultima generatie, care pot să filmeze până la 8 ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenția din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate si stocate.

Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT la sediul instituției, la fiecare schimb de tură, care codifică imaginile si le stochează pe un server destinat special acestor sisteme de inregistrare.

Imaginile vor fi pastrate intre 6 luni și 3 ani și vor fi puse la dispozitia instantelor de judecată sau organelor de cercetare penala.

Polițistii locali au fost instruiti in mod individual asupra procedurii operaționale privind activitatea de filmare, cu privire la prevederile Legii nr. 677 / 2001 actualizată privind protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, având obligația legală stabilită prin Legea poliției locale nr. 155/2010 republicată de a păstra secretul de serviciu.

La rândul ei, Poliția Locală este autorizată ca operator de date cu caracter personal.

De asemenea, Poliția Locală a achizitionat și 3 sisteme fixe de inregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulatie.

În perioada următoarele, cu astfel de bodycam-uri vor fi dotati si politiștii locali cu atributii in domeniul ordinii publice.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.