Actualitate
Proiectul STRACOV – o provocare pentru specialişti, un ajutor pentru bătrânii Europei

Specialişti din Spania, Bulgaria, Italia şi România s-au reunit în cadrul proiectului Erasmus + STRACOV şi încearcă să creeze materiale de instruire în domeniul sănătăţii pentru asistenţii social profesioniști la nivel european. Acest proiect va prezenta un nou curriculum transnațional și o carte electronică, precum și o platformă online pentru formare profesională în rândul profesioniștilor din domeniu.

În cadrul acestui proiect, cei cinci parteneri, GLOBAL HELP (România),  EUROFORM RFS (Italia), HOME HOPE LTD (Bulgaria), CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE CRAIOVA (România) şi ASSOCIACIÓ DEPARTAMENT D'ESTUDIS DELS MEDIS ACTUALS (Catalunya), au elaborat 18 module de pregătire ale asistenţilor medicali ce se ocupă de persoanele vârstnice instituţionalizate, cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii acestora.

„Trebuie să considerăm îmbătrânirea ca o altă etapă a vieții. În ciclul vieții, o persoană acoperă mai multe etape: naștere, copilărie, adolescență, vârsta adultă și, pornind de la un moment dat, începe să îmbătrânească. Totuși, această ultimă etapă nu începe în acelaşi timp pentru toată lumea, nici măcar organele aceleiași persoane nu îmbătrânesc în același timp. Este greu să îți dai seama ce îmbătrânește, deoarece nu este doar o pierdere: odată cu vârsta, oamenii dobândesc cunoștințe sau experiență, care sunt valori pozitive. Trebuie să vorbim îmbătrânirea ca fenomen global, fizic, dar și psihologic, social etc”, sunt de părere specialiştii de la Departament d’Estudis dels Medis Actuals care au fost gazdele, pe 29 octombrie 2019, uneia dintre întâlnirile de lucru din cadrul proiectului. Sesiunea de lucru a fost găzduită de Palatul Macaya şi aici au fost punctate mai multe concluzii. “Toată lumea este conștientă de faptul că asistența medicală trebuie optimizată și trebuie adaptată la schimbările genetice. Și trebuie să găsim soluții. În acest sens, este necesar să fie clar că pentru a reforma sistemul de asistență socială și de asistență socială trebuie pariat pe prevenire care poate fi costisitoare pe termen scurt, dar devine rentabilă și economică pe termen lung. Promovarea obiceiurilor sănătoase, în domeniul personal și, de asemenea, în domeniul social este, de fapt, o investiţie  care implică economii semnificative. Aceasta este, de asemenea, una dintre provocările pe care acest proiect dorește să le ajute să reflecte”, a precizat Joan Font, reprezentantul DEMA.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.