Actualitate
'România fară gluten'- unul din trei români are risc de boală celiacă

Marți, 16 iulie, la Craiova, a ajuns Caravana "România fără gluten", prima caravană națională de informare și testare privind boala celiacă, care va ajunge în acest an în zece orașe din țară. În cadrul caravanei vor avea loc evenimente care sunt adresate atât profesioniștilor medicali, cât și pacienților și publicului larg. Boala celiacă este o afecțiune sistemică și cronică, ce afectează în principal intestinul subțire și este generată de ingerarea glutenului, la persoanele predispuse genetic. Este una dintre cele mai întâlnite boli induse de alimente din zilele noastre.

Boala celiacă sau intoleranța la gluten de tip autoimun apare la persoanele predispuse genetic și afectează în special intestinul subțire. Conform specialiștilor, lipsa informațiilor fac ca în Romania boala celiacă să fie sever subdiagnosticată. Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten dorește să construiască un cadru social și legislativ pentru ca persoanele cu această boală să poată duce o viață normală. “Se dorește un schimb de experiență, încercăm să formăm o mare echipă prin care să uniformizăm diagnosticul, monitorizarea, urmărirea. Dorim să facem o rețea națională de diagnostic și sper ca această caravană va fi un succes”, a explicat Alina Stănescu Popp, medic. 

Supranumită şi "cameleon", boala celiacă are peste 300 de simptome. Intoleranța la gluten clasică prezintă, prin definiție, semne și simptome de malabsorbție: diaree, steatoree, pierdere în greutate sau stagnare în înălțime.

Prin Caravana "România fără gluten" se dorește îndeplinirea obiectivelor Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten, printre care adoptarea Legii Celiacului, popularizarea bolii și accesul la informații corecte, încurajarea producătoriilor români de a investi în linii de producție de dedicate produselor fără gluten. Cei care au participat la eveniment au stat de vorbă cu specialiștii, au primit sfaturi și în numai zece minute, cat a durat testarea, au putut afla daca se numară printre cei 1% dintre romanii care sufera de intoleranță la gluten. "Am pornit acest proiect la începutul acestui an deoarece am sesizat importanța informării și lucrurile pe care vrem să le aflăm se întâmplă toată țara, nu numai în București. De aceea am dorit un proiect care va ajunge în zece orașe și va încerca să livreze informații și aceste teste gratuite de sânge pentru pacienți. Această boală se diagnostichează greu, sunt peste 300 de simptome și de accea am decis să mergem la câți mai mulți oameni și să găsim bolnavii la ei acasă", a declarat Iuliana Roibu Bonoiu – președinte ARIG. Potrivit Asociației Romane pentru Intoleranta la Gluten unul din trei romani riscă sa dezvolte patologia. Cei mai mulți pacienti nu conștientizează acest lucru, iar boala este descoperită mult prea tarziu, după ce apar complicațiile. Singurul remediu este regimul foarte strict, fără gluten.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.