Actualitate
Salarii mai bune și o viață nouă – tentația din străinătate

Mirajul unei vieți mai îndestulătoare, cu un salariu mult mai bun decât în România și posibilitatea de a avansa în carieră foarte repede sunt doar câteva dintre motivele pentru care cadrele medicale din Oltenia doresc să părăsească țara pentru a munci peste hotare. Ori de câte ori Craiova găzduiește o bursă a locurilor de muncă pentru medici și asistenți medicali, numărul celor care vin să vadă ofertele firmelor de plasare a forței de muncă depășește cifra de 350.

Medicul specialist pediatru Corina Rădoi lucrează la un spital din orașul Turceni, din județul Gorj. A ales să străbată până la Craiova 60 kilometri pentru a participa la un eveniment dedicat cadrelor medicale, fiindu-le oferite acestora locuri de muncă în străinătate. Dorește să părăsească sistemul sanitar românesc din mai multe motive, însă principalele sunt crearea unei familii peste hotare dar și salariile motivante din Marea Britanie. “Mi-aș dori o viață nouă. De asta am ales să găsesc un loc de muncă peste hotare. Renunț pentru a avea alte oportunități. Însă, principalul motiv este acela că viitorul meu soț lucrează deja în Anglia de un an. Lucrează la un cabinet de avocatură. Mi-ar plăcea să lucrez într-un spital. Și salariul este motivant. Nu am văzut foarte multe spitale din străinătate dar condițiile sunt mult mai bune și sunt mai multe posibilități de investigație, de tratament”, a precizat Corina Rădoi.

 

Mai multe locuri în țările nordice

Ultima ediție a târgului de job-uri “Careers in white”, organizat în Bănie, a fost foarte atractivă pentru cadrele medicale. Sute de locuri de muncă puse la dispoziție în țări precum Germania, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Franța, Luxemburg, Austria, Elveția, Italia dar și România. Cu toate acestea, medicii; I asistenții medicali își doresc să lucreze în Marea Britanie. “Eu am venit să găsesc o oportunitate pentru Anglia, dar văd că nu e niciun post. Franța nu aleg că nu știu nicio boabă de franceză, iar în Norvegia nu mă văd lucrând”, a spus una dintre asistentele medicale dornice să își găsească un loc de muncă în Regatul Unit.

Agențiile de recrutare și reprezentanții centrelor medicale caută toate categoriile de personal medical dar în special medici specialiști și medici rezidenți, asistenți medicali, stomatologi, farmaciști dar și fizioterapeuți. Conform informațiilor oferite de agențiile de recrutare, un medic specialist anestezist care alege să lucreze în Austria, pentru 40 ore pe săptămână, poate câștiga anual de la 85.000 la 100.000 euro. În Danemarca sunt căutați doctorii radiologi, aceștia urmând a fi plătiți cu 95.000 euro/an plus bonusuri. Iar un asistent medical care urmează a lucra în Germania poate primi lunar un salariu brut cuprins între 1.900 și 2.500 euro. “Firmele de recrutare îi ajută pe cei care semnează contractele de muncă în țările pentru care au optat să își facă o viață nouă. Li se plătesc cursuri de limbă, sunt ajutați să își găsească o locuință pentru care le este plătită uneori chiria. De asemenea, dacă medicul sau asistentul medical se stabilește în străinătate cu familia, copii vor fi ajutați să se înscrie la grădiniță sau la școală și, bineînțeles, toți membrii familiei vor beneficia de cursuri gratuite pentru învățarea limbii”, a precizat Corina Pop, unul dintre organizatorii bursei locurilor de muncă pentru medici.

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.