Actualitate
Un bust de bronz al lui Brâncuși, donat Muzeului de Artă Craiova

Vineri, 19 februarie, a avut loc la Muzeul de Artă Craiova, un eveniment ce a marcat 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. În patrimoniul instituției de cultură a mai intrat, pe lângă celebrele opere Domnișoara Pogany, Sărutul, Vitelius sau Cap de Copil, și un bust al artistului, turnat în bronz, care a fost donat de familia Țuțuianu. 

Bustul din bronz al lui Brâncuși a fost turnat de craioveanul Tomiță Țuțuianu și a fost păstrat de familia acestuia din anul 2013, iar vineri, 19 februarie, la 145 de ani de la nașterea artistului, a fost donat Muzeului de Artă Craiova.

 "În posesia Muzeului de Artă Craiova există de ani buni un mulaj din ghips al acestui portret. Acest mulaj a servit la turnarea a trei exemplare identice în bronz, unul fiind la Chișinău, unul la București, iar cel de-al treilea îl vedem aici. Din cercetările noastre a reieșit faptul că acest bust este replica mărită a unui bust realizat în pastă de modelaj de Milița Pătrașcu și al cărui mulaj originale găsește la Târgu-Jiu. Cine a fost cel care a realizat bustul mărit nu cunoaștem. Cert este că nu aparține Miliției Pătrașcu, ea doar a fost folosită drept sursă de inspirație. Azi, 19 februarie, se omagiază ziua în care s-a născut patriarhul sculpturii moderne, are loc donația acestei opere, care poartă titlul "Portretul lui Constantin Brâncuși". Corifeii acestei donații sunt criticul și istoricul Tudor Nedelcea şi vicepreşedintele CJ Dolj Antonie Solomon și familia Țuțuianu", a declarat  arhitectul Emilian Ştefârţă, directorul instituției.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Antonie Solomon, a declarat că asemenea lui Brâncuși, care s-a născut a doua oară la Craiova, același lucru se poate spune și despre el. "Tot ce îmi doresc în acest oraș este ca numărul statuilor să îl depășească pe cel al panourilor publicitare".

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

Primăria Craiova a anunțat într-o postare pe Facebook că Poliția Locală a identificat șoferul care a mers cu mașina câțiva zeci de metri pe trotuar, joi, 11 februarie. Dacă în postarea inițială se spunea că oamenii legii au amendat șoferul și i-au ridicat mașina, ulterior reprezentanții Primăriei au revenit și au precizat că autoturismul șoferului a fost ridicat pentru că a parcat neregulamentar, fără legătură cu incidentul din ziua anterioară.

© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.