Actualitate
Zece ani de trafic rutier la frontiera albastră

În baza bunelor relaţii de cooperare existente între conducerea Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj şi cele ale Direcţiilor Regionale de Poliţie Vidin şi Vratsa, din Republica Bulgară şi Direcţiei Regionale de Poliţie Zajecar, din Serbia, în luna iulie 2009 Poliţia Doljeană a iniţiat derularea unor acţiuni trilaterale RO-BG-SRB în domeniul siguranţei rutiere intitulate generic „TRAFIC RUTIER LA FRONTIERA ALBASTRĂ”.

În acest sens, în cei zece ani, lucrători de poliţie rutieră români, bulgari şi sârbi au luat parte la astfel de exerciţii practice care s-au desfăşurat atât în România, localităţile Calafat, Bechet şi Craiova, cât şi în Bulgaria, oraşul Vidin şi Serbia, oraşul Zajecar, în vederea eficientizării schimbului reciproc de informaţii, dar şi a perfecţionării pregătirii poliţieneşti. De asemenea, TRFA a reprezentat nu doar o continuare a relaţiilor de cooperare cu partenerii bulgari şi sârbi, ci şi un început practic de constituire a unor echipaje mixte, formate din poliţişti din cele trei ţări, având în vedere că, după aderarea României la Spaţiul Schengen, acest mod de lucru va trebui să fie permanentizat în zona de frontieră.
Activităţile s-au înscris în cadrul Programelor europene de reducere a evenimentelor rutiere derulate sub egida TISPOL, iar la inițiativa instituţiei noastre, în premieră, au fost reuniţi poliţiştii români, bulgari şi sârbi pentru a face front comun în prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere, dar şi a traficului ilegal de mărfuri. Pe parcursul acţiunilor, echipajele mixte formate din poliţişti români, bulgari şi sârbi au urmărit:

 controlul timpilor de mers şi staţionare;
 verificarea vitezei de deplasare, controlul documentelor de transport;
 verificarea din punct de vedere tehnic a autovehiculelor controlate.
În cadrul evaluărilor finale ale acţiunilor, s-a constat faptul că acestea s-au bucurat de un real succes, atât din perspectiva activităţilor preventive desfăşurate, cât şi a oportunităţii schimbului de informaţii între poliţiştii doljeni, pe de o parte, şi cei bulgari, respectiv sârbi, pe de altă parte, cu privire la asemănările procedurilor de lucru şi deosebirile care există la nivelul poliţiilor rutiere din cele trei ţări. În ceea ce priveşte impactul acţiunilor asupra participanţilor la trafic, aceştia au fost plăcut surprinşi de prezenţa poliţiştilor bulgari şi sârbi, alături de cei români, în cadrul unor activităţi comune, această iniţiativă în premieră în judeţul Dolj fiind apreciată ca extrem de utilă, îndeosebi de cetăţenii din Bulgaria, aflaţi în tranzit. De asemenea, atât poliţiştii români care au acţionat în Bulgaria şi Serbia, cât şi poliţiştii bulgari şi sârbi care au acţionat în România, pe lângă participarea la acţiuni în calitate de observatori, au avut prilejul de a-şi acorda sprijin reciproc în cazul verificării documentelor conducătorilor auto care tranzitau localităţile respective. Acţiunea de astăzi s-a desfăşurat în judeţul Dolj, pe D.N. 65 Craiova – Calafat şi D.N. 55 Craiova – Bechet, iar echipajele rutiere mixte au controlat 123 autovehicule dintre care 31 înmatriculate în alte state. Pentru încălcările normelor care reglementează circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii rutierişti au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 9.000 de lei. De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduse autovehicule pe drumurile publice 2 permise de conducere şi retrase 4 certificate de înmatriculare. Concluzia comună a poliţiştilor români bulgari şi sârbi, rezultată în urma acestor acţiuni derulate sub egida TRFA este că, pentru a face front comun în asigurarea unui climat de siguranţă pe drumurile publice în zona de graniţă, dezvoltarea cooperării trilaterale este esenţială, prin urmare ne propunem ca acestea să continue.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei

„Clar, cartele electronice RAT nu vor fi disponibile la toate punctele din Craiova pentru că, de exemplu, în unele zone, ni se sparge toneta și de două ori pe seară.  Vor fi disponibile în zonele centrale, cu trafic, ca să ne protejăm și noi”- Sorin Manda, City Manager. 

© Copyright 2008 - 2020 Lupa. Toate drepturile rezervate.