Administraţie
Aparatură medicală de 770.000 euro va fi achiziționată de SJU Craiova, din bani europeni, cu ajutorul Consiliului Județean Dolj

Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară din incinta Spitalului Județean de Urgență Craiova va fi dotată cu echipamente moderne, în valoare de aproximativ 770.000 euro, bani ce provin din proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa”, depus pentru finanțare în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, în parteneriat cu SCJU Craiova, Municipalitatea Kozlodui și Administrația Districtuală Vratsa.

„Este o zi cu totul specială pentru instituția noastră, dar și pentru județul Dolj, pentru că semnăm un important contract de finanțare din fonduri europene și marcăm, totodată, o premieră în ceea ce înseamnă relațiile de colaborare transfrontalieră ale Consiliului Județean, odată cu stabilirea acestui parteneriat cu o nouă autoritate din Bulgaria - municipalitatea din Kozlodui. Am reușit astfel să câștigăm un proiect în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, sumă din care Consiliului Județean Dolj și Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova le revin 770.000 de euro, bani pe care îi investim în domeniul sănătății. Mai precis, fondurile vor fi utilizate pentru dotarea unei săli de operații din Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, structură medicală pe care anul acesta o vom finaliza. Demersul pe care CJ Dolj îl realizează la spital este esențial pentru întreaga regiune, întrucât de la Timișoara până la București nu mai există o astfel de clinică, astfel că pacienții care suferă un infarct sau un preinfarct trebuie transportați către alte orașe. Desigur că dotarea unei săli de operații la standarde cu adevărat europene presupune un efort financiar considerabil și vreau să subliniez că suma nerambursabilă pentru care astăzi semnăm contractul de finanțare nu este suficientă, astfel că vom aloca și noi, din surse proprii ale instituției, peste 350.000 de euro, drept contribuție la acest proiect. Ne implicăm în continuare cu investiții majore în sănătate și o parte semnificativă din bugetul total de care dispune Consiliul Județean Dolj pentru dezvoltare în 2017 este alocată acestui domeniu vital. Aici vorbim, alături de Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară, pe care am construit-o de la zero, și la extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a SCJU Craiova sau la reabilitarea interioară a celui mai mare spital din regiune”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a declarat că banii vor fi folosiți pentru dotarea uneia dintre cele două săli de operație. „Proiectul Consiliului Județean Dolj privind Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară include și amenajarea a două săli de operații, care, bineînțeles, trebuie să fie dotate cu echipamentele necesare, în două etape, așa cum am convenit. Un prim pas îl facem prin intermediul acestui demers cu finanțare din fonduri europene, care va asigura dotările pentru una dintre sălile de chirurgie cardiovasculară, în timp ce pentru cea de-a doua au fost deja alocați bani, prin bugetul CJ Dolj pentru 2017, în vederea inițierii procedurilor. Ca urmare a achizițiilor care vor fi făcute prin acest proiect, vom avea, la finalul său, o sală de operații perfect funcțională. Doresc să mulțumesc întregului colectiv de la CJ Dolj, pentru susținere și implicare în derularea acestui proiect, dar și pentru faptul că se investește la SCJU Craiova, iar în ultimii trei ani s-au materializat investiții de milioane de euro, cum nu au mai fost făcute cel puțin din 1991 până în prezent. Din punctul meu de vedere, după construirea Spitalului Județean, inițiată în 1965, Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară este cea mai mare realizare, din punct de vedere medical, în Craiova. Mă refer la faptul că o astfel de structură nu exista în zona noastră, fiind singurul centru universitar din țară care nu beneficiază de cardiologie intervențională. Din acest motiv, era nevoie ca pacienții să fie transportați cu elicopterul, iar astfel se pierde timp, se pierd și bani. Prin această investiție, se va reduce timpul de intervenție asupra bolnavului cu aproximativ 4 ore, ceea ce, atunci când vorbim despre un infarct miocardic, reprezintă diferența dintre viață și moarte.  Ne dorim ca această clinică să fie deschisă în octombrie, pentru că aceasta este luna în care vor ajunge de la București medicii cu care am discutat pentru a începe activitatea aici. În momentul de față, avem angajamente cu patru medici care vor lucra pe partea de cardiologie intervențională și cu o altă echipă, pe care o vom aduce de la Târgu Mureș, pentru chirurgie cardiovasculară”, a precizat Bogdan Fănuță.

Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa” are o valoare totală eligibilă de 1.483.009,98 euro, valoarea activităților implementate de Consiliul Județean Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova fiind de 769.452,95 euro.

 

 

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.