Administraţie
Mihail Genoiu despre deszăpezirea Craiovei: Sunt oameni care au dezamăgit în această perioadă, dar sunt și oameni care au excelat

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat, marți, în plenul ședinței Consiliului Local Municipal, o situație a modului în care s-a intervenit pentru deszăpezirea arterelor din Bănie. Edilul a precizat că unele dintre echipe de intervenție nu au intervenit satisfăcător, însă nu au fost înregistrate evenimente majore în ultimele două zile.

“Știu că nu sunt la nivelul pretențiilor, fiecare își dorește și mai bine și mai mult, dar în condițiile în care se ține un echilibru între cheltuielile pe care putem să le facem și ceea ce s-a realizat și se face în continuare, există un optim pe care eu consider că l-am atins în acest moment prin efortul pe care l-au depus. Sunt oameni care au dezamăgit în această perioadă, îi știu și eu care sunt, dar sunt și oameni care au excelat prin devotamentul lor”, a precizat Mihai Genoiu.

Primarul Craiovei a subliniat faptul că reprezentanții municipalității au luat în calcul și cheltuielile ce urmează să afecteze bugetul orașului cu intervenția pentru deszăpezire, dar și nemulțumirie cetățenilor. “Știu că sunt nemulțumiri în oraș, știu că sunt foarte multe voci care sunt nemulțumite, este normal, disconfortul este total. Într-adevăr poate să spună cineva de ce nu s-a făcut mai mult. Nu s-a făcut mai mult pentru că există întotdeauna un echilibru. Puteam să fi contractat nu 40 utilaje, ci o mie și la ora asta într-adevăr stăteam cu orașul super curat. Dar trebuie să ne gândim foarte exact și la ce se întâmplă în spatele acestor cheltuieli: cât de mult este afectat bugetul în condițiile în care supralicitezi aceste utilaje și avem situații foarte clare din perioada anilor 2011 când sume destinate deszăpezirii au fost imputate de Curtea de Conturi din cauza cuantumului foarte mare. Motiv pentru care s-a ales acest echilibru. Într-adevăr situația este peste toate prognozele meteorologice. INMH a transmis la ședința de duminică o situație a stratului de zăpadă de 40 cm, la ora aceasta a depășit 70 cm. Una peste alta, în toată această perioadă, din comandamentul pentru situații de urgență al Primăriei au fost formate patru echipe, conduse de cei doi viceprimari, directorul de la Salubritate, Mihai Butari, care de mai bine de 36 ore nu a plecat din centrul Craiovei, și Delia Ciucă, directoarea de la Servicii Publice. În toată perioada respectivă, toți au fost pe teren și sunt în continuare asistați de Poliția Locală cu mașini de intervenție. Au fost corelări foarte bune făcute în ultimul timp cu Poliția Circulației. Am văzut reproșuri dar să știți că nu a fost nimic la întâmplare – cu oprirea și pornirea semafoarelor. Totul a fost corelat cu Poliția Rutieră, ca în momentul în care intrau în tandem acele trakere care intrau pe Calea București să facă deszăpezirea, atunci se opreau semafoarele, singurul care a rămas funcțional a fost cel de la Universitate, la jumătatea tronsonului Calea București – Calea Severinului. În rest, se opreau în momentul în care intrau aceste patru trakere care intrau cu lamele în tandem. Funcționarea semafoarelor însemna și staționarea utilajelor ceea ce este foarte dificil. Am avut în permanență în vizor căile importante din Craiova. Aceasta este strategia de deszăpezire, este prinsă în planul prezentat de Salubritate și care a trecut prin Consiliul Local Municipal Craiova. Primele intervenții se fac pe arterele și căile principale. O problemă complicată și gravă a fost aseară (n.red. luni), pe la orele 17, când au început să iasă de la serviciu craiovenii pe principalele artere, în speță Centru, zona Henri Ford și zona Electroputere, au fost aglomerații în câteva intersecții importante din oraș. S-a intervenit cu Poliția Rutieră și Poliția Locală și s-au deblocat în cel mai scurt timp”, a explicat Mihail Genoiu.

Edilul susține că echipele de intervenție au fost solicitate și de conducerea companiei Ford România care a fost luată prin surprindere de fenomenele meteorologice, nefiind pregătită pentru deszăpezire. “Cea mai importantă intervenție și cea mai complicată am avut-o după ora 17 până aproape de miezul nopții, cu uzina Ford România. Conducerea fabricii a fost luată pe neașteptate de aceste fenomene meteorologice, porțile uzinei s-au închis începând cu ora 17 și din momentul acela până astăzi sunt 200 de tiruri care trebuiau să intre în uzina Ford. De ieri de la ora 17 până seara târziu s-au adunat aproximativ 60 de tiruri care au blocat strada Caracal, strada Henri Ford. Am reușit devierea lor și le-am trimis pe strada Preciziei, se încercat devierea pe Centura de Sud, s-a pus problema la un moment dat să intrăm în parcarea Fabricii de Avioane și a pistei dezafectate și a le duce în zona respectivă, însă am avut discuții cu președintele Ford România și prin intermediul conducerii au apelat la unul dintre constructorii cu care au contract și cu ajutorul nostru s-a intrat în uzina Ford și s-a făcut deszăpezirea în regim de urgență. Aseară au fost introduse 30 de tiruri, iar la ora aceasta sunt dirijate tirurile în incinta uzinei. S-a făcut și deblocarea descărcării lor și astfel cea mai mare problemă a orașului a fost rezolvată cu cheltuielile cele mai mici și astăzi am primit mulțumiri din partea conducerii Ford pentru modul în care i-am ajutat”, a explicat Genoiu.

Primarul susține că s-a intervenit mai bine în timpul nopții de luni spre marți, dar și în cursul zilei. “Felicit echipa care a lucrat azi noapte care au lucrat mai bine ca echipa de pe zi și arterele au fost degajate. S-a intrat începând cu ora 8 în cartiere, s-a intrat în zona Catargiu, echipaj în Romanești, echipaj în Barieră, echipaj în Brestei. În zonele de la periferie se lucrează la ele. Sunt străzi înzăpezite, pe care nu se poate intra, Geniștilor, în zona ANL-urilor unde nu se poate intra, am primit de azi dimineață mesaje de acolo. Am avut peste o mie de mesaje de la cetățeni în timpul nopții, sunt nemulțumiți, le știu pe marea majoritate a lor, tot ce au fost solicitări personale, de intervenții de urgență pentru Salvări, s-a răspuns imediat la apelul de urgență. Nu am avut niciun eveniment deosebit în municipiul Craiova, nu am avut blocare de complexitate pe vreuna din artere în afară de Caracal, a mai fost un tir care a întâmpinat probleme în curba de la Arabesque și deblocarea lui a durat 30 minute. Am mai avut un tramvai deraiat și deblocarea lui a durat treizeci de minute. Nu avem niciun fel de evenimente pe care să nu le depășim. Aveți în vedere că la ora aceasta sunt artere la negru. În privința materialelor nu ne-a prins descoperiți. Avem stocuri și la ora actuală de clorură și de nisip și sare. Un singur subcontractant din partea Salubrității, este vorba de firma Sondrio care nu și-a respectat contractul, din cele tri utilaje pe care trebuia să le asigure, nu a trimis decât unul singur. La firma Delta au avut un minim și un maxim și într-adevăr au mers pe minimul pe care l-au asigurat. În cursul zilei de ieri și până astăzi s-au mai deblocat încă zece utilaje de la regiile și companiile din subordinea noastră. La ora aceasta se acționează cu 50 utilaje în municipiul Craiova. Fac apel la toți cetățenii, proprietarii de spații comerciale cu ieșire la stradă să deszăpezească trotuarele. Am văzut și cetățeni care au intrevenit, dar am văzut și scări de bloc unde se ieșea din scările blocurilor înotând în zăpadă”, a concluzionat Mihail Genoiu.

 

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.