Cultură
Investițiile Consiliului  Județean Dolj în cultură încep să dea roade

Preocuparea constantă a Consiliul Judeţean Dolj de a operaționaliza, la nivelul județului Dolj, traseul cultural-turistic „Istorie şi tradiţie doljeană, a avut ca miză principală gestionarea eficientă a patrimoniului material/imaterial existent în acest areal geografic, promovarea și revitalizarea acestuia, în această categorie incluzând și monumentele istorice și arhitectonice.

Traseul turistic menționat include cinci obiective culturale foarte importante pentru judeţ, unele aflate în subordinea și/sau administrarea Muzeului Olteniei Craiova, dintre care amintim: clădirea Secţiei de Istorie-Arheologie, monument istoric de categoria B, aplasată în strada Madona Dudu nr. 14, ce a constituit, în ultimul deceniu, un obiectiv investițional major al consiliului județean, fiind complet consolidată şi restaurată cu fonduri europene, printr-un proiect de 5,6 milioane de euro, beneficiind de investiţii majore pentru amenajare muzeală complexă, finanţate din bugetul judeţului Dolj.

Un alt punct de interes al traseului cultural îl reprezintă Casa Băniei - Secţia de Etnografie, ce funcționează în cadrul Muzeului Olteniei Craiova, situată în strada Matei Basarab nr. 16, cea mai veche construcţie civilă din municipiu,  zidită la sfârşitului secolului al XV-lea de boierii Craioveşti, reconstruită de domnitorul martir Constantin Brâncoveanu în anul 1699, ce deține în patrimoniul său aproape 12.000 de piese, dintre cele mai valoroase şi diverse din ţară. Totodată, Cula Izvoranu-Geblescu, situată în comuna Brabova, respectiv Cula Cernăteşti, situată în comuna Cernăteşti, ambele monumente istorice de categorie A,  valoroase din punct de vedere istoric, social, arhitectural, regional, naţional, est-european, constituie și ele obiective majore în cadrul traseului, ce vor fi consolidate și amenajate ca puncte muzeale pentru a fi redate publicului vizitator, prin finanțare europeană – Programul Operațional Regional. Restaurarea/promovarea acestor monumente istorice de interes national a atraa turiști din toată zona Olteniei, din toată țara și din străinătate, cu precădere din zona transfrontalieră. Astfel, odată cu modernizarea tuturor secţiilor Muzeului Olteniei, unul dintre cele mai prestigioase repere din ţară în domeniul cultural, și includerea lor în cadrul altor trasee cultural-turistice regionale și naționale, tot mai mulți vizitatori români și străini optează pentru vizitarea unor obiective culturale ale instituției muzeale, incluse în cadrul Traseului cultural-turistic „Istorie şi tradiţie doljeană”. Astfel, Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi”  pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție publică de interes national, aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, ce are drept scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României, a organizat în perioada 27-28 octombrie 2018, Proiectul  “Drumeț în țara mea”, destinat unui număr de 84 de elevi din Bulgaria, regiunea Vidin, organizând o excursie tematică, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Având drept scop facilitarea cunoașterii istoriei naționale, în vederea recuperării memoriei istorice și a conștientizării apartenenței la neamul românesc, participanții la proiect au efectuat vizite la obiective cultural-istorice din Craiova, respectiv Muzeul Olteniei Craiova, vizitând Secția de Etnografie, Secția de Istorie-Arheologie, Secția de Științele Naturii.   „Au fost impresionaţi! Atât copiii, cât şi persoanele mai în vârstă. La Muzeul Olteniei le-a placut tot, dar Planetariul cel mai mult. La Muzeul de Arta şi-au adus aminte de ceea ce le-am predat la cursul de Civilizaţie şi Cultură Românească când au vazut picturile lui Grigorescu.”- Lucica Gheorghiev, profesor.

Proiectul ,,Drumeț în țara mea” a început în anul 2016 și se desfășoară anual, în parteneriat cu Asociaţia „Ave” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria. Proiectul se înscrie în programul ,,Spațiul spiritual identitar românesc comun”, program ce vizează susținerea educației, civilizației și spiritualității românești în afara granițelor țării și preponderent în comunitățile istorice din jurul granițelor, ce face parte din Planul de activități pentru anul 2018 al IEH, aprobat de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

 

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.