Cultură
„MaRó” sau cum să râzi de obsesiile naţionale, la TNC

Spectacolul „MaRo” de Szekely Csaba, regia Andi Gherghe, producţie a Yorick Studio Târgu Mureş, se joacă săptămâna viitoare pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

Piesa, care îi are în distribuţie pe Raisa AneBenedek Botond FarkasCsaba CiugulituPiroska FodorImelda HajduȘtefan MuraIstván Nagy se joacă la TNC marţi, 17 octombrie, de la ora 19.00, în sala studio “Ion D. Sârbu”

Titlul este o abreviere a numelor celor doua comunitati (MAghiara si ROmana).Farmecul este deja plusat prin sensurile cuvantului format prin aceasta alaturare: maro in romaneste ar putea fi culoarea pamantului, iar in ungureste inseamna nici mai mult nici mai putin decat „caustic”.

Subintitulată „komedie nekromántikă”, MaRó (Caustic) pune problema relaționării tensionate dintre români și maghiari sub lupa unei satire necruțătoare, alternând taberele prin cele 10 scene care compun scenariul și scoțând în relief ridicolul discriminării de ambele părți. Un filmuleț de desene animate cu doi maghiari așteptând în fața Porții Raiului, povestindu-și cum au ajuns acolo, apoi fugind din fața Sfântului Petru, care îi întreabă numele în limba română, deschide și încheie spectacolul circular, cu morala: sicut in caelo, sicut in terra.

 

Cronici:
„MaRó e o cascadă de umor şi râs cu lacrimi (…), o probă de comedie autentică.” (Iulia Popovici, Adevărul)

***

„Marele câștig al acestui spectacol este acela că, după mai bine de 25 de ani la Târgu-Mureș, se poate vorbi despre lucruri grave cu zâmbetul pe buze, lucru de neimaginat îi urmă cu puțină vreme.” (Dan Mărăcineanu, Zi de zi)

***

„Aș spune că MaRó e un spectacol exemplar. Cu putere de exemplu, adică. O invitație la obiectivare, la detașare, la râs ca antidot al rictusului, la seninătate și prietenie. O invitație la re-cunoaștere, dacă vreți. Un spectacol plin de umor și de subtextuală, ne-didactică, reflecție – dincolo de cuvinte scrise cu majusculă, ca Istorie ori Etnie – asupra omenescului." (Claudiu Groza, Tribuna)

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2017 Lupa. Toate drepturile rezervate.