Cultură
Mărturii importante ale culturii din exil în colecția Muzeului Cărții și Exilului Românesc de la Craiova

 Muzeul Cărții și Exilului Românesc de la Craiova, o instituție de cultură unică în lume, s-a îmbogățit cu alte două colecții, mărturii importante ale culturii din exil.

Ultima donație prin care se urmărește recuperarea valorilor culturale și științifice românești din afara țării provine de la artiștii Maria Mesterou și Mircea Milcovitch. Domniile lor și-au donat colecțiile personale muzeului, alăturându-se altor donatori care au acceptat să contribuie astfel la reîntregirea culturii românești prin îmbogățirea fondului documentar aflat deja în patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc. 
Prin bunăvoința celor doi importanți oameni de cultură, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” au ajuns sculpturi, tablouri, icoane, afișe, manuscrise, corespondență, fotografii și gravuri de o inestimabilă valoare, mărturii ale vieții culturale din exil. Printre sculpturile donate de Mircea Milcovitch și Maria Mesterou se afla opere importante, valoroase, dintre care amintim „Envol”, „La reine”, Le baiser de la terre”. Colecția mai conține afișe ale unor expoziții organizate de cei doi artiști, încă din momentul stabilirii lor în exil, precum și două picturi în ulei pe pânză ale Mariei Mesterou. Obiectele din această colecție vor intra în patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc, alături de colecțiile care au aparținut altor personalități marcante: acad. Basarab Nicolescu, acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Ileana Vulpescu, Cicerone Poghirc, Ileana Vulpescu, V. Veliman, Serban Popa s.a. Documentele, înscrisurile, obiectele de arta și piesele de mobilier din aceste colecții vor putea fi văzute în viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, unul dintre cele mai importante proiecte ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. „Toate bunurile culturale, artistice și literare, pe care le va adăposti muzeul au fost create în cei 45 de ani de comunism românesc de românii din afara granițelor țării. S-a încercat și s-a reușit într-o mare măsură recuperarea unora dintre cele mai valoroase fonduri de documente și arhive ale generației exilului. Fără deosebire, toate fondurile și colecțiile care vor deservi viitorul muzeu sunt extrem de necesare pentru îndeplinirea obiectivul nostru de reîntregire a culturii naționale cu întreg tezaurul cultural realizat în afara granițelor României în cei 45 de ani de comunism”, a declarat managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică.


Mircea Milcovitch este artist, sculptor și pictor, scriitor și eseist. A fost membru al grupului de artiști cunoscut ca „Școala de la Poiana Mărului”, grup reprezentativ pentru arta românească postbelică, grup care picta vara într-un sat izolat din Carpați. Mircea Milcovitch a ales exilul la sfârșitul anului 1968, când a ajuns în Paris pentru o expoziție a tinerilor artiști români. De la sosirea la Paris, a studiat filozofia, simbolismul și, în special, teologia ortodoxă. Studiile sale despre simbolism și spiritualitate au culminat cu publicarea, în 1991, cărții „Des Symboles Universels à la Spiritualité Chrétienne”. În anul 1977 a primit Premiul Fénéon al Academiei de la Paris, pentru opera sa din domeniul sculpturii, opera care treptat a căpătat recunoaștere internațională. În prezent, Mircea Milcovitch își împarte timpul între Paris și atelierele sale aflate într-o altă localitate.

Maria Mesterou (Meșteru) este absolventă a Institutului de Arte Plastice din București și a făcut parte, asemeni soțului ei, Mircea Milcovitch, din grupul nonconformist „Școala de la Poiana Mărului “. Maria Mesterou a decis să rămână în Franța în anul 1970, după ce a avut o expoziție la Paris. A realizat picturi murale, comandate de statul francez pentru școli din regiunea Parisului. Lucrările sale se află în colecțiile statului francez, ale orașul Paris, ale Prefecturii Hauts de Seine, ale Companiei Financiare Edmond de Rothschild, ale fundației Pernot-Ricard, ale Muzeului Gravelines. Multe din operele sale se află în posesia unor fundații și colecții oficiale în Statele Unite ale Americii și în multe colecții private din Franța și din întreaga lume. A primit Medalia de Merit Franceză de bronz pentru arte plastice și premiul Salonului de la Vésinet în 1977. Este invitată periodic pentru a preda pictura și tehnicile sale la cursuri de formare la Manufacture des Gobelins și la Mobilier National (Paris).

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

Sondaj
Cine are dreptate în situația lui Gică Popescu?
Clubul are dreptate, Popescu este un simbol pentru Oltenia
Suporterii au dreptate, trădarea nu se iartă
© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.