Cultură
“Prietenii Istoriei” se întâlnesc, în luna iulie, la Muzeul Olteniei!

Începând cu 3 iulie a.c., Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei a demarat activități culturale, în cadrul proiectului educativ „Prietenii Istoriei”, desfășurate sub forma unor ateliere creative, gratuite, destinate preșcolarilor și școlarilor din județul Dolj.

Specialiștii Muzeului Olteniei sunt pregătiți, ca pe parcursul lunii iulie, să le ofere celor mici, într-un format distractiv pentru ei, o varietate generoasă de activități educativ-creative cu tematică istorică, distribuite pe trei module: „Creație bijuterii”, „Mânuțe pricepute” și „Arta în Preistorie”,  fiind preocupați să asigure un transfer optim de cunoștințe  și date de interes din sfera istoriei, pentru a fi corect percepute și înțelese de către diversele categori de beneficiari cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Atelierele creative, organizate în spațiul interactiv al Secției de Istorie-Arheologie, din str. Madona Dudu nr. 14, vizează astfel, pe lângă latura educativă, și recreerea copiilor prin derularea de activități ludice, utile, care să stârnească interesul și curiozitatea pentru istorie, arheologie, evenimente istorice, arta în preistorie etc. În acest context, beneficiind permanent de prezentări interactive, oferite de către muzeografii instituției noastre, copiii vor realiza lucrari practice deosebite, originale, interesante prin tematica abordată, multitudinea materialelor utilizate și a tehnicilor de lucru folosite. Adresându-se în special segmentului de public tânăr, Muzeul Olteniei dorește să realizeze o educaţie muzeală permanentă copiilor prin intermediul conceptului de educatie non-formală, transferând cunoștințele și experiența deținută, prin intermediul atelierelor experimentale ce abordează tematici din domenii variate aferente segmentului istoriei/arheologiei.

 

Alternativă pentru timpul liber

Participanții la ateliere vor beneficia, vreme de o lună, de o alternativă grozavă de petrecere a timpului liber, în care vor avea acces la proiecții de filme documentare specifice atelierelor menționate.

În cadrul atelierului „Creație bijuterii”, cei dornici să facă o incursiune în lumea bijuteriilor, vor căpăta noțiuni de bază despre evoluția istorică a tehnicilor de realizare a bijuteriilor, aflând ce pietre, fire colorate, mărgele, cioburi, nasturi, flori, panglici au fost folosite în perioade istorice diferite. De asemenea, participanții la atelier vor confecționa în mod creativ, într-o paletă cromatică variată, pe panouri de fetru, peisaje și tablouri din mărgele, pentru ca ulterior, la sfârșitul atelierului, să devin mici bijutieri de: inele, coliere, brățări.

„Mânuțe pricepute” este un atelier dedicat modelajului în lut/ghips și, propune celor mici o incursiune în viața oamenilor din preistorie prin intermediul unei experiențe directe cu un meșteșug de bază din istoria omenirii: olăritul. După o scurtă introducere interactivă și vizionarea unor proiecții video, participanții vor realiza propriile obiecte din lut: replici ale unor vase și figurine din lut, având ca sursă de inspiriraţie chiar artefactele ce se găsesc în patrimoniul museal craiovean. Participanții vor experimenta tehnici de modelaj din trecut, folosind chiar instrumente de decorare a lutului din materiale precum os și piatră, pentru a putea reproduce atmosfera din preistorie.

„Arta în Preistorie” este un atelier creativ ce propune realizarea de picturi rupestre. Prin joacă, redăm prin tehnica picturii, imaginile desenate pe pereții peșterilor folosindu-ne de pensule sau degete și înțelegem importanța acestora ca mărturii istorice. Imaginația fiecăruia va avea cel mai important rol pentru forma și aspectul final al picturilor realizate.

 

Activitățile proiectului „Prietenii Istoriei” se desfășoară săptămânal, în intervalul 3 iulie – 27 iulie 2018, conform următorului program:

Marți și Miercuri

09.30 – 11.00  “Mânuțe Pricepute”;

Joi

09.30 – 11.00   “Arta în Preistorie”;

12.00 – 13.30 “Arta în Preistorie”;

 

Vineri

09.30 – 11.00 “Creație Bijuterii”;

12.00 – 13.30  “Creație Bijuterii”.

 

Material realizat cu sprijinul Muzeului Olteniei

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.