Învăţământ
Elevii de la Carol I caută soluții pentru protejarea patrimoniului funerar

În cadrul proiectului Patrimoniul funerar: Tradiţie. Memorie. Identitate, derulat de echipa Euroscola a Colegiului Naţional Carol I, participantă la concursul naţional Euroscola, ediţia a X-a, 2017/2018 , campania de cercetare, informare şi promovare a patrimoniului local a continuat miercuri cu o întâlnire – atelier de lucru în aer liber privind tematica restaurării monumentelor funerare.

Cei 24 de elevi ai echipajului Euroscola şi cei doi profesori coordonatori, doamnele profesoare Alina Ioanicescu şi Petruţa Ungureanu au avut plăcerea de a profita de prezenţa în mijlocul lor a doi specialişti în domeniul restaurării : doamna Gabriela Mardale, lector univ.dr la Facultatea de Teologie – secţia Artă sacră din cadrul Universităţii din Craiova şi domnul lector univ.dr Emilian Popescu din cadrul aceleiaşi facultăţi, sculptor şi profesor de arte vizuale la Liceul de Arte Marin Sorescu din Craiova. Locaţia aleasă pentru acest eveniment a fost Cimitirul Sineasca, alegere argumentată de numărul mare de monumente de patrimoniu care fac din acest loc un adevărat muzeu în aer liber. Acest statut, de posibil muzeu în aer liber,  este conferit atât de importanţa personalităţilor care îşi dorm aici somnul de veci ( oameni politici , artişti, specialişti remercabili în diverse domenii) cât şi de arhitectura deosebită a numeroase morminte şi monumente funerare. Amintim aici doar numele sculptorului I. Mateescu, al scuptorilor italieni G. Monteverde, Franzoni şi Luigi Buzzi, renumiţii sculptori din familia Storck. Este de subliniat faptul că, după Bucureşti, Craiova este oraşul care deţine în patrimoniul său cele mai numeroase şi mai importante monumente funerare realizate de artiştii din familia Storck.

Poposind în faţa unor monumente de mare valoare artistică ( Ulysee Boldescu , Toma Mar Ocneanu , Polina Russenescu , familia Racoviţă sau familia Aman), specialiştii în domeniul restaurării au explicat elevilor de ce aceste monumente sunt valoroase, care este stadiul lor de degradare, care sunt tehnicile de restaurare potrivite în fiecare caz şi, mai ales, necesitatea intervenţiei rapide pentru salvarea acestora. În urma acestui atelier de lucru, elevii redactează deja o lista de măsuri de protejare a mormintelor funerare, aceste comori arhitecturale puţin cunoscute publicului craiovean. Această serie de măsuri va fi înaintată administraţiei locale, o dată cu argumentarea, ştiinţifică şi culturală, a necesitătii de a pune în aplicare sloganul proiectului ales de elevii Colegiului Naţional Carol I: Să păstrăm vii grădinile de piatră ale Europei!

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.