Politic
Cristian Vasilcoiu: La un moment dat ajungi să realizezi că a critica nu este suficient

În urmă cu 15 ani, Cristian Vasilcoiu părăsea Craiova pentru o carieră în București, acolo unde și-a continuat activitatea în presa centrală, atât în redacțiile unor ziare importante din Capitală, dar și la trei televiziuni. După 12 ani de luat atitudine cu ajutorul condeiului, Cristian Vasilcoiu a decis să revină acasă și să își spună opiniile de la tribuna Consiliului Local Municipal Craiova.

Candidează pentru o funcție de consilier municipal din partea Partidului Social Democrat, fiind convins să intre în această luptă politică de primul lui șef, Lia Olguța Vasilescu.  

Cristian Vasilcoiu, de ce Craiova?

Sunt născut și crescut în Craiova, unde am și studiat, dar am și lucrat pentru prima dată, în presă. Am debutat în ianuarie 2000 la cotidianul Cuvântul Libertății, apoi am scris la Jurnalul de Oltenia, Opinia Olteniei și Indiscret, dar am fost și corespondent pentru Jurnalul Național. Am plecat în București la sfârșitul anului 2005 și am scris în săptămânalul Prezent, apoi în Gardianul, Adevărul, Evenimentul zilei, Cotidianul, Q Magazin, Libertatea, Profit, dar am lucrat și în tv, la Realitatea, B1 și Digi 24.

Cum ai ajuns să lucrezi cu Lia-Olguța Vasilescu?

Lia-Olguța Vasilescu mi-a fost primul șef direct, chiar din ianuarie 2000, când am venit, inițial în practică, de la Școala de Jurnalism „Felix Aderca”, la Cuvântul Libertății. M-am regăsit cu Lia-Olguța Vasilescu în ianuarie 2017, după ce a fost numită ministru al Muncii. I-am fost consilier și m-am ocupat, în principal, de relația cu mass-media. Astăzi sunt consilier al secretarului Camerei Deputaților, funcție ocupată de aceeași Lia-Olguța Vasilescu.

De ce ai făcut pasul din presă spre administrație?

Am lucrat 17 ani în presă, cinci în cea locală și 12 ani în cea națională, atât în presa scrisă, cât și la tv. La un moment dat ajungi să realizezi că a critica nu este suficient. Bineînțeles că și critica poate fi constructivă, dar decizia e la nivel administrativ. Și atunci, dacă vrei să schimbi cu adevărat ceva, trebuie să te implici direct. Și vă pot da și un exemplu concret, de când eram în Ministerul Muncii. Când se lucra la Legea Pensiilor se punea problema ca unii pensionari să fie chemați la casele de pensii pentru a opta între două tipuri de pensie. Și le-am spus, oameni buni, voi realizați ce veți genera? De ce vreți să vedeți cozi interminabile, să țineți bătrânii cu orele sau chiar cu zilele, în picioare, pe la casele de pensii? Vedeți dumneavoastră, ca să explic, printr-o paranteză, unii funcționari tind să ia decizii ca să se acopere în fața unor eventuale controale. Să își ia, preventiv, măsuri, astfel încât să nu fie vina lor, dacă apar încurcături. Și de aici, de cele mai multe ori, apar chestiunile excesiv de birocratice. Revenind, până la urmă i-am convins să opteze pentru trimiterea unui chestionar pretimbrat, odată cu taloanele de pensie, prin care oamenii să opteze și să îl pună, apoi, la Poștă, fără să îi coste nimic. Mi-au spus că va exista riscul să apară încurcături. Am admis, dar le-am explicat ca acelea pot fi rezolvate punctual sau că se poate reveni la oamenii de la care nu s-a primit răspuns. Vedeți, o soluție văzută de un fost ziarist, care a și văzut ce știri negative despre cozi interminabile ar fi putut apărea.

Care a fost momentul cel mai greu, în administrație?

Cea mai mare presiune a fost atunci când România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar eu ocupam funcția de consilier al ministrului Muncii. Au fost zeci de întâlniri care au trebuit pregătite, mai multe reuniuni ale Consiliului EPSCO (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs), care era prezidat de ministrul român al Muncii, numeroase dezbateri cu reprezentanții partenerilor sociali, adică sindicatele și patronatele, de la nivel național, dar și european, la Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg, dar și întâlniri la ONU, la New York. Pregătirile au început cu un an înainte, am participat chiar la un curs susținut de profesori de la celebra Ecole Nationale d’Administration (ENA) din Franța. Am colaborat foarte bine cu reprezentanții celorlalte state membre UE, cele șase luni au fost de foc, ajungeam mai des la Bruxelles, decât acasă, la Craiova. Dar totul a mers foarte bine, la nivelul tuturor ministerelor din Guvernul României, iar țara noastră a fost felicitată și aplaudată pentru modul cum a gestionat Președinția. Au fost mulți oficiali europeni care au recunoscut că au fost sceptici inițial, mai ales și din cauza declarațiilor președintelui Iohannis, care spunea, vă reamintesc, că România nu ar fi pregătită, dar, la final, s-a convins toată lumea că oficialii români s-au descurcat exemplar.

Altfel, au mai fost momente dificile și în negocierile cu sindicatele pe Legea salarizării unitare, cu patronatele în ceea ce privește mărirea salariului minim, dar, până la urmă, măsurile au fost adoptate, iar asta s-a văzut în buzunarele tuturor românilor.

Așadar, revii la Craiova...

Revin la Craiova pentru că Lia-Olguța Vasilescu m-a convins că vrea să schimbe lucruri și că are și ambiția și puterea să o facă! Legea salarizării unitare și Legea Pensiilor sunt două legi pe care Lia-Olguța Vasilescu a reușit să le promoveze și care au schimbat viața românilor. Olguța Vasilescu a reușit, de asemenea, să modifice Legea privind protecția persoanelor cu handicap, indemnizațiile acestora fiind mărite considerabil, Legea adopțiilor, pentru a înlesni procesul de adopție. Tot ministrul Lia-Olguța Vasilescu a convins Guvernul României să demareze lucrările la drumul expres Craiova-Pitești, după ce, vreme de 30 de ani, nimeni nu a reușit asta. Cât despre Craiova, reamintiți-vă cum arăta Craiova acum 10 ani, cum arătau Grădina Botanică, Parcul Nicolae Romanescu, scheletul de spital de pe Calea București, stadionul „Oblemenco”. Iar Olguța Vasilescu este hotărâtă să facă un spital de copii la Craiova, un parc de distracții de nivel internațional, Pasajul Gârlești, hipodromul, vrea ca fiecare stradă din Craiova să aibă apă și asfalt. Și sunt convins că va reuși. De aceea am și decis să revin la Craiova, alături de ea, pentru a ajuta la reconstrucția Craiovei și îi mulțumesc pentru faptul că mi-a oferit această oportunitate!

- Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană DOLJ
- Executat de SC Protect NPG Paza SRL – portal/ziar: www.lupamea.ro
- CUI Mandatar Financiar: 21200019

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.