Politic
Liberalii doljeni au analizat guvernarea PSD-ALDE: Modul în care domnii Tăriceanu și Dragnea fac politică afectează poziția României în cadrul Uniunii Europene

Vicepreședintele PNL Cristian Bușoi și-a lansat, vineri, la Craiova, cartea "Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă". El a prezentat, alături de Ștefan Stoica – președinte PNL Dolj, deputatul Nicolae Giugea și Laurențiu Ivanovici – consilier județean și ”Cartea Neagră - 2017 - Un an pierdut pentru România”, o analiză critică a guvernării PSD-ALDE.

Conform PNL Dolj, analiza activității Guvernului PSD – ALDE din 2017 realizată de Comisiile de specialitate ale Partidului Național Liberal demonstrează eșecul coaliției de guvernare atât în ceea ce privește îndeplinirea principalelor promisiuni electorale de termen scurt cât și în implementarea unor noi politici publice. Iată de ce rezultatele guvernării arată o înrăutățire rapidă a perspectivelor de dezvoltare ale României și concomitent o degradare a imaginii noastre externe. “Am trecut prin trei crize guvernamentale create de domnii Dragnea și Tăriceanu. Nici acum, când vorbim, nu se cunoaște noua echipă guvernamentală. Domniile lor ar trebui să țină seama de semnalele care vin de la societatea civilă, de la partidele de opoziţie dar și de la Comisia Europeană cu privire la modificările aduse legilor justiţiei. Este clar că aceste modificări vizează interesul personal al liderilor PSD şi ALDE. Modul în care domnii Tăriceanu și Dragnea fac politică afectează poziția României în cadrul Uniunii Europene”, a precizat Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj. Liderul liberalilor doljeni a mai spus că din punct de vedere economic lucrurile sunt extrem de grave. Astfel, inflația a ajuns la 3,3%, deficitul a făcut ca leul să se prăbușească, iar investițiile publice lipsesc cu desăvârșire. „Nu am văzut niciun contract semnat, deși de un an primarii sunt puși pe drumuri să depună tot felul de proiecte prin PNDL”, a subliniat Stoica.

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, vicepreședinte al PNL, a făcut o scurtă prezentare a acestei evaluări a guvernării PSD. ”Sunt 724 de promisiuni pe care le-a făcut PSD în programul prezentat în campania din 2016. Dintre acestea, doar 33 au fost puse în aplicare, iar acestea nu sunt lucruri importante ci doar lucruri administrative, fără substanță. Nimeni nu se aștepta ca în momentul în care PSD a ajuns la guvernare, partidul să nu se ocupe de interesele oamenilor, de școli, de spitale, ci primul lucru va fi să modifice legile justiției în interesul celor care conduc acest partid” – a declarat Cristian Buşoi. Referindu-se în special la domeniul sănătății, pe care îl cunoaște foarte bine, acesta a mai declarat: ”Multe dintre promisiunile PSD au fost făcute în domeniul sănătăţii. Din 33 de promisiuni doar una a fost respectată – cea legată de hepatita C. 11 sunt parțial îndeplinite, iar 26 sunt în stadiul zero. Două sunt lucrurile promise și care nu au fost îndeplinite. Primul este legat de cele 3 spitale regionale. Având la dispoziție bani europeni (150 de milioane de euro) care trebuie accesați până în 2020, guvernele PSD nu au început nici măcar procedura de proiectare pe baza căreia să se facă licitația. Este o miză specială și pentru Craiova, pentru că unul dintre spitale ar trebui să se facă aici. A doua promisiune a fost legată de salariile medicilor și personalului medical, care nu s-au îmbunătățit deloc”.

La rândul său, deputatul Nicolae Giugea a abordat subiectul agriculturii, făcând referire la ministrul Petre Daea: „Domnia sa a prezentat cu mare tam-tam programul de susținere a cultivatorilor români de tomate, dar importurile de tomate a crescut cu 20%. Se tot laudă cu marile culturi realizate în 2017, dar ele au fost înființate în 2016, când Daea habar nu avea că va fi ministru. Sunt curios dacă aceste recolte sunt mai mari decât cele pe care le raporta înainte de ‘89 în Mehedinți, când se ocupa de acest lucru.” Nicolae Giugea a mai spus că România exportă cereale subvenționate, dar importă anual pâine congelată în valoare de 200 de milioane de euro. „Ați mai auzit ceva despre campania ”Standard pentru Est”? Dl Daea nu a mai spus nimic despre acest subiect, deși este unul dintre subiectele extrem de sensibile”, a încheiat Nicolae Giugea.

Laurenţiu Ivanovici – consilier judeţean şi preşedinte al Comisiei de Sănătate a PNL Dolj a dorit să tragă un semnal de alarmă referitor la starea sistemului de sănătate, având în vedere că la fiecare cinci ore un medic părăseşte România. „Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a românilor, creşterea calităţii serviciilor medicale este obligatorie. Aşteptările angajaţilor din sănătate au fost înşelate de guvernarea PSD-ALDE, creşterile salariale fiind de ordinul a câtorva zeci de lei, nesemnificative şi neacoperitoare raportate la creşterea preţului utilităţilor. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova există mai multe probleme ce vizează nefinalizarea proiectelor începute, iar Clinica de Oncologie, spre exemplu, nu are nici până astăzi o soluţie pentru reabilitare. Consiliul judeţean trebuie să asigure fonduri şi pentru implementarea în sălile de operaţii şi de ATI a unor sisteme de purificare a aerului. Consiliul judeţean Dolj trebuie să aloce fonduri necesare pentru ca personalul medical să beneficieze de condiţii decente de lucru”- a susţinut Laurenţiu Ivanovici.

În cadrul evenimentului europarlamentarul Cristian Bușoi și-a lansat cartea "Cum vindecăm sistemul de sănătate din România. Analiză, diagnostic și soluții concrete de reformă". Volumul, care conține cinci capitole, face o analiză a sistemului de Sănătate din România începând cu anul 1990, punând în balanță sistemele occidentale, și propune soluții concrete pentru îmbunătățirea sistemului medical actual pe trei paliere: pacienți, medici, investiții. „Această carte aduce în spaţiul public pentru decidenţi, pentru oamenii politici, pentru oamenii din sistem, o serie de informaţii importante despre cum merg lucrurile în alte sisteme de sănătate, ce nu merge în România şi, mai ales, ce soluţii pot fi aplicate sub forma unui pachet de reformă în sistemul de Sănătate din România“, a declarat Cristian Buşoi în cadrul evenimentului.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2019 Lupa. Toate drepturile rezervate.