Sport
Ce reguli se schimbă în fotbal. Henţul fără intenţie, penalizat doar dacă se marchează

Adunarea Generală Anuală numărul a International Football Association Board a avut loc la Belfast (Irlanda de Nord), iar în urma acesteia au fost operate mai multe îmbunătăţiri de regulament. Toate modificările sunt obligatorii în competiţii şi meciurile începând cu 1 iunie 2020, deşi competiţiile începute înainte de această dată le pot implementa mai devreme sau pot amâna implementarea până cel târziu la data începerii următoarei ediţii. 

Cea mai importantă prevedere vizează henţul, care nu se mai penalizează, dacă nu există intenţie, decât dacă rezultă un gol în urma acelei faze. 

Iată cele mai importante modificări: 

 • Jucarea mingii cu mâna (henţ)
  • Jucarea accidentală a mingii cu mâna de către un jucător aflat în atac se penalizează numai dacă duce „imediat” la înscrierea unui gol sau la o ocazie evidentă de a înscrie un gol pentru jucătorul respectiv şi/sau echipa sa (respectiv, dacă, după ce a fost jucată cu mâna, mingea parcurge o distanţă foarte scurtă şi/sau urmează doar câteva pase).
  • În scopul stabilirii abaterii de joc cu mâna, „braţul” se termină la limita inferioară a axilei.
 • Loviturile de pedeapsă şi loviturile de la punctul de pedeapsă (LDPP)
  • Dacă portarul comite o abatere, dar executantul ratează sau mingea este respinsă de stâlpii porţii / bara transversală, lovitura nu se repetă decât dacă abaterea comisă de portar a avut un impact clar asupra executantului loviturii.
  • Dacă portarul este sancţionat şi lovitura de pedeapsă se repetă, portarul este avertizat oficial pentru prima abatere (din joc sau de la LDPP) şi va primi cartonaş galben (CG) la orice abatere ulterioară.
  • Pentru toţi jucătorii, CG nu se iau în considerare la LDPP. Dacă un jucător primeşte CG atât în meci cât şi la LDPP, acest fapt se va înregistra ca două cartonaşe galbene, nu ca eliminare (CR).
  • Dacă atât portarul cât şi executantul loviturii comit câte o abatere exact în acelaşi moment, va fi penalizat executantul
 • Arbitrii asistenţi pentru analiză video (VAR)
  • Este necesar un singur semnal TV pentru „analiza exclusiv pe baza datelor VAR”.
  • Dacă un incident supus analizei este subiectiv, este de dorit ca arbitrul să realizeze o analiză la marginea terenului (AMT), respectiv, să vizioneze reluarea în zona de analiză video pentru arbitru.
  • Stâlpii porţii şi bara transversală pot combina cele patru forme de bază;
 • Jocul deliberat cu mâna al unui apărător este „joc intenţionat” din punctul de vedere al ofsaidului;
 • Dacă portarul este sancţionat pentru jucarea „neregulamentară” a doua oară a mingii la reluarea jocului (adică, înainte ca mingea să fi atins un alt jucător), se aplică sancţiunea disciplinară corespunzătoare, chiar dacă a doua atingere a fost cu mâna/braţul;
 • Dacă arbitrul permite o lovitură liberă „rapidă” sau lasă avantaj pentru o abatere prin care „a intervenit într-un atac promiţător sau a oprit un astfel de atac”, nu se acordă CG;
 • Dacă un jucător nu respectă distanţa prevăzută de 4 m la o minge de arbitru, acesta va fi sancţionat cu CG;
 • Dacă portarul trimite mingea uşor în sus la o lovitură de poartă sau o lovitură liberă şi aceasta este trimisă înapoi cu capul sau pieptul de un coechipier pentru a fi prinsă de portar, lovitura se va repeta, dar nu se va aplica nicio sancţiune decât dacă acest lucru se petrece în mod repetat.

Membrii au convenit că filosofia fundamentală a ofsaidului are la bază dorinţa de a încuraja atacul şi înscrierea de goluri. Ca atare, s-a convenit, de asemenea, că Legea 11 – Ofsaidul trebuie analizată şi revizuită pentru a propune eventuale modificări care să reflecte această filosofie.

S-a discutat problema importantă şi complexă a comoţiilor, în contextul faptului că IFAB este responsabilă exclusiv pentru ceea ce se întâmplă pe teren. Membrii au primit reacţii din partea întrunirii Grupului de Experţi în Comoţii şi s-a convenit să se continue deliberările şi să se elaboreze protocoale în săptămânile care urmează pentru a se testa modalităţi de gestionare a leziunilor efective sau potenţiale la nivelul capului în timpul meciurilorr.

S-a stabilit că în anul următor se va pune accentul pe analizarea modalităţilor prin care Legile jocului ar putea contribui la reducerea fenomenului de hărţuire pe teren.

 

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.