Sport
Nicuşor Bancu, fotbalistul din alte vremuri

În octombrie 2013 juca primul meci pe „Ion Oblemenco”, în tricoul lui FC Olt, în octombrie 2014 suferea dublă fractură, de tibie şi peroneu, în octombrie 2015 marca în acel 3-0 cu Dinamo, pe „Extensiv”, în iar în octombrie 2017 a jucat primul meci în tricolor, în Danemarca

După mult timp, Universitatea Craiova a avut doi jucători pe teren în acelaşi timp la un meci al naţionalei. Preţ de 17 minute, Băluţă şi Bancu au format flancul stâng al României în meciul de la Copenhaga cu Danemarca, încheiat 1-1. Căpitanul Ştiinţei a fost titular şi a fost schimbat în minutul 83, iar Nicuşor Bancu a debutat în tricolor în minutul 66 al meciului de pe arena „Parken”. Poate că nu ar fi avut ocazia să joace primul meci pentru naţională chiar la Copenhaga, dar fundaşul stânga, Cristi Ganea, şi el un fost jucător al Craiovei, a fost eliminat, iar Cosmin Contra a preferat să-i prilejuiască lui Bancu debutul în naţională, în loc să-l introducă pe Latovlevici, de la Galatasaray. Poate că a contat şi faptul că tricolorii erau conduşi cu 1-0 şi selecţionerul trebuia să rişte, chiar dacă echipa era în inferioritate numerică, iar Bancu este mijlocaş de meserie. Şi Contra nu s-a înşelat, fiindcă Bancu avea să centreze în careu pentru golul egalizator din minutul 88, marcat de Ciprian Deac.

 

Junioratul şi l-a făcut pe maidane şi în Liga a V-a Olt

Pentru Nicuşor Bancu, olteanul care a împlinit 25 de ani în urmă cu 3 săptămâni, debutul la naţională este încă un pas din cei mulţi şi dificili pe care a trebuit să-i parcurgă în cariera sa. Este un fotbalist atipic pentru vremurile actuale. Nu a avut parcursul obişnuit pentru un internaţional, cu debut precoce în Liga I şi selecţii la majoritatea loturilor naţionale de juniori. Seamănă oarecum cu fostul căpitan al Craiovei, Dorel Stoica, acesta debutând în Liga I la 26 de ani şi jucând în premieră la echipa naţională la 30 de ani.

Când alţii se pregătesc să termine junioratul, la 18 ani, Nicuşor Bancu juca fotbal mai mult de plăcere, în Liga a V-a Olt, la formaţia din localitatea Crâmpoaia. A fost remarcat la un trial efectuat în judeţ de antrenorul de la Rapid Piatra Olt, care l-a „încorporat”. „Mi-a plăcut fotbalul de mic, jucam în liga a V-a la mine în comună, în Crâmpoaia, când a venit cineva, s-a uitat la mine și mi-a luat numărul de telefon. O săptămână mai târziu, m-a sunat și mi-a zis să mă duc la probe. Așa am ajuns să joc la Piatra Olt. Aveam 17 ani și jumătate. Mereu mi-am dorit să ajung în Divizia A, însă nu m-am gândit niciodată că voi ajunge la o echipă așa mare cum e Craiova” mărturisea Bancu. Puştiul blond cu ochi albaştri avea tehnică şi viteză, dar suferea la capitolul tactic, se vedea că nu efectuase junioratul la o „Academie”, aşa cum se numesc acum centrele de copii şi juniori. De la 20 de ani a început să joace în Liga a II-a, la Rapid Piatra Olt, apoi la FC Olt Slatina. A fost remarcat de scouterii Universităţii Craiova în cele 4 meciuri directe cu FC Olt Slatina, din Liga a II-a, în 2013 şi 2014.

 

A scos un penalty după 3 minute la primul meci pe „Ion Oblemenco”

Luna octombrie se poate spune că i-a marcat cariera lui Nicuşor Bancu. Pe 26 octombrie 2013 a jucat primul meci pe „Ion Oblemenco”, pe când evolua la FC Olt, pe 29 octombrie 2014 a suferit groaznica fractură de tibie şi peroneu, pe 25 octombrie 2015, înscria unicul său gol într-u derby cu Dinamo, în acel 3-0 memorabil de pe „Extensiv”,  şi pe 8 octombrie 2017 a debutat la naţională. N-a avut mari emoţii la primul meci pe „Ion Oblemenco” când juca la FC Olt, fiindcă încă din minutul 3 a ţâşnit printre fundaşii craioveni, provocând penalty şi eliminarea lui Izvoranu. Şi în retur le-a făcut otită fundaşilor craioveni prin raidurile sale. De luna octombrie şi de Cristi Ganea se leagă momentele importante ale carierei. Cei doi sunt de aceeaşi vârstă. În meciurile FC Olt – Universitatea a fost adversar cu Ganea, apoi a venit la Universitatea chiar pe locul lăsat liber de Ganea, care a plecat la FC Braşov. În sfârşit, soarta a făcut ca pe postul lui Ganea, care a fost eliminat, să debuteze la naţională. În vara lui 2014, „Bancone” a ajuns la Craiova, pentru 80.000 de euro, plus 15 procente dintr-un transfer ulterior. Achiziţionarea sa nu a fost anunţată cu vâlvă, Nicuşor neavând o cotă deosebită atunci, deşi se mai interesau de el şi Viitorul, FC Botoşani sau ASA.

 

A înscris golul decisiv pentru calificarea în play-off şi implicit în Europa

Bancu a debutat în Liga I sub comanda lui Jerry Gane, care acum este secundul lui Cosmin Contra la echipa naţională şi mai mult ca sigur i-a . Oltean ager, lui Bancu nu-i smulgi cuvintele cu cleştele, ba chiar abia i le prinzi. La FC Olt i se spunea „Blondu”, la Craiova aproape toţi îi spun „Bancone”. O poreclă cu tentă italiană, dar tocmai antrenorul Mangia îl strigă Nicu. Vorbeşte repede şi spune lucruri concrete, nu se învârte în jurul subiectului. Acum se află la al patrulea sezon în Bănie, fiind în acest moment, alături de Băluţă şi Mateiu, printre cei mai vechi jucători din lot. Este şi unul dintre căpitanii echipei. A purtat banderola anul acesta în partida de la Braşov, cu Sepsi, şi a onorat-o printr-o evoluţie excelentă, încununată cu un penalty obţinut şi marcarea golului victoriei.  Nu o mai avusese pe braţ de acum doi ani, când nu-i purtase noroc, fiind eliminat într-un meci cu CFR Cluj. În sezonul trecut a reuşit un alt gol decisiv, foarte spectaculos, cel cu Gaz Metan Mediaş, la Piteşti, care a pecetluit intrarea în play-off şi implicit revenirea Ştiinţei în cupele europene. În vară, „Bancone” a anticipat că Ştiinţa va pica la tragere la sorţi cu marele Milan. Un alt vis împlinit, după transferul la Craiova, a urmat dubla cu AC Milan, la Severin şi pe San Siro, apoi debutul la naţională. Următorul pas pe care şi-l doreşte este un transfer în străinătate, ţintind un contract important. Nu înainte de a inaugura arena cea nouă a Craiovei, despre care spune că este o minunăţie: „Sunt impresionat de stadion, este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Nu mai contează cu ce adversar îl vom inaugura, ne dorim să ne întoarcem cât mai repede acasă. Sper să cucerim un trofeu aici”.

 

Evoluează cu tijă în picior, după dubla fractură suferită

Momentul cel mai greu din perioada petrecută în Bănie a fost, fără îndoială, accidentarea gravă din octombrie 2014. Era meci de Cupa României, Universitatea Craiova – Viitorul, pe o ploaie măruntă, pe „Ion Oblemenco”. Pe final de joc, scapă în banda dreaptă, iar Şeroni îl atacă sadic. Bancu rămâne întins, sfâşiat de durere. Hagi se agită pe bancă şi cere galben pentru simulare. Instinctul de mare jucător şi de antrenor îl înşelase rău. La final, „Regele” era spăşit, spunând că nu vrea să vorbească despre meci şi tot ce contează este ca tânărul Bancu să-şi revină. Menţiona că şi-l dorise pe oltean chiar la el la echipă, la Ovidiu. Şeroni, în schimb, nu avea să mai rămână mult timp la Viitorul după acel incident. Bancu a revenit pe teren la finalul acelui sezon, dar cu adevărat a început să-şi recapete forma abia după un an, poate un an şi jumătate. Şi nu se încheiase calvarul, fiindcă a mai trecut printr-o operaţie, prin care s-a încercat scoaterea tijei care i-a fost aplicată în picior, însă aceasta nu a reuşit. „Bancu este puternic, dovadă că nu a făcut juniorat, dar a progresat mai repede decât alţii, datorită ambiţiei şi talentului” spunea antrenorul care l-a descoperit practice, Dan Oprescu, de la Slatina, atunci când jucătorul a suferit teribila accidentare. Un moment complicat pentru Bancu a fost în sezonul trecut, când Gigi Mulţescu a decis să-l excludă din lot pe termen nelimitat, dar mijlocaşul a revenit rapid în graţiile antrenorului, care a revocat hotărârea. A jucat la Craiova mijlocaş dreapta şi stânga în sistem 4-4-2, vârf dreapta sau stânga în sistem 4-3-3, a jucat mijlocaş central, iar acum Mangia îl preferă între cei 4 de la mijloc în sistemul său, 3-4-3.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei

"Este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine" - Mihail Genoiu, primarul Craiovei 

© Copyright 2008 - 2018 Lupa. Toate drepturile rezervate.