Sport
Mihăiță Pleșan, la Oltenia TV: „Craiova este casa mea”

În direct la Oltenia TV, la emisiunea „ACTIV ARENA”, fostul căpitan al Universității Craiova, Mihăiță Pleșan, a vorbit despre perioada petrecută la Știința și a abordat și subiectul Bergodi. 

„Când am revenit la Craiova, echipa era pe locul 11 din 12, în liga a doua. Nu era într-o postură favorabilă, dar am reușit să promovăm. Eu am rămas în relații foarte bune cu patronul echipei. Cei care veniseră atunci ca antrenori au spus că nu mai au nevoie de mine. Eu, personal, i-am și susținut să vină în Bănie, dar asta este. Venisem la Craiova din Rusia și mi-am dorit să îmi închei cariera la Universitatea Craiova. Am avut oferte după plecarea de la Știința, dar am preferat să rămân în București și să mă ocup de afaceri, dar tot de fotbal am fost legat și sportul acesta va  rămâne pe primele locuri. Nu a fost ușor să promovăm, deoarece lumea vedea doar lucrurile frumoase, dar au întâmpinat și probleme. Totuși, Craiova are un patron care respectă ceea ce zice și e mare lucru. Politica pe care a avut-o, cu vânzarea unui jucător în fiecare an, a fost foarte bună. Nu ai cum altcumva, așa e la noi”, ​a spus Mihăiță Pleșan. 

 

Mihăiță Pleșan a pornit în fotbalul mare de la Universitatea Craiova, iar în 2005 a ajuns la Dinamo. Totuși, mutarea nu a fost pe placul jucătorului: „Nu am plâns după plecarea la Dinamo, în 2005, am fost tare, întrucât sportul m-a călit. Ceea ce a însemnat Craiova m-a făcut să fiu puternic și să trec peste orice. Nu mi-aș fi dorit să ajung la Dinamo, dar așa a fost. Am stat puțin, un tur de campionat. E singura echipă la care am stat mai puțin de doi ani.

Peste tot unde am mers, eu am încercat să-mi fac meseria cât mai bine. Craiova este casa mea. Oriunde mă voi duce, Craiova va rămâne pe primul loc. Când joacă Universitatea, eu trebuie să fiu lăsat să mă uit la meci. Acolo am crescut și m-am dezvoltat ca om. M-aș întoarce întotdeauna cu drag la Craiova, dar când vor avea nevoie de mine. Acum, echipa merge foarte bine. ”

 

 

„N-aș vrea să vorbesc de relația mea cu Bergodi. L-aș pune într-o postură care nu l-ar ajuta. Eu respect oamenii din fotbal. Chiar dacă sunt momente în care nu ne punem de acord, eu prefer să nu spun sau să ocolesc subiectul. L-am prins puțin pe Cristiano Bergodi la Steaua (n.r. FCSB). Eram deja la echipa a doua după un conflict cu Ghionea.

A venit el ca antrenor și a stat cât a stat și eu m-am întors la echipă după ce a plecat. Mihai Stoichiță a fost cel care m-a adus înapoi la prima echipă. Pe Bergodi l-a interesat de mine, dar nu a avut putere. Pot să-mi pun niște semne de întrebare pentru că și alții au venit după el și au putut. 

Eu cred în Universitatea Craiova și nu văd o conjunctură mai bună decât cea de acum. Eu nu văd ca ei să nu ia campionatul. Dacă nu era această pandemie, cred că șansele erau 60% pentru CFR și 40% pentru Universitatea. Poate și mai puțin, că era și Steaua (n.r. FCSB). Mă leg de vârsta celor din lotul clujenilor, eu am jucat atâția ani și știu ce înseamnă să îți revii în formă. Problema celor de la CFR este că au stat destul de mult fără să joace. Dacă nu se oprea campionatul, eu cred că era mult mai ușor. Este un atuu pentru Craiova, întrucât au un lot mai tânăr. Nu cred că au un jucător care poate diferența, un lider, dar au o forță de grup. Cred că dacă ar găsi și un lider, ar fi o echipă foarte bună”, a mai adăugat Pleșan.

 

Mihăiță Pleșan a fost piesă de bază în sezonul în care Universitatea Craiova a revenit pe prima scenă fotbalistică și era căpitanul echipei. Fostul fotbalist spune că s-a implicat și în aducerea unor jucători la Știința: Am avut un cuvânt de spus în aducerea lui Bancu și Vătăjelu la Universitatea. Întrebați-l pe Vătăjelu cine a vorbit cu el ca să vină la Craiova sau după un meci cu Slatina, cine a zis de Bancu că e un jucător bun. Chiar și cu Ivan am vorbit. E clar că nu a depins de mine, dar mi-am dat cu părerea. La fel s-a întâmplat și cu Silviu Izvoranu.” 

„Toți avem un drum în viață. În viața de sportiv, nu totul depinde de tine. Ca exemplu, dacă Cicâldău are o ofertă, iar patronul nu-l lasă să plece, el nu are ce să facă. Așa e în fotbal. Eu am trecut prin lucrurile astea. Din păcate, sunt mulți jucători care mai trec prin asta. În România, patronii cer sume exorbitante pentru fotbaliști. Fotbalul din România este jos, dacă nu reușim să facem ceva la nivel de copii și juniori, va fi foarte greu.

Pe același considerent, Cicâldău, dacă era brazilian, putea să valoreze 30 de milioane. Ca român, cota e de 5-6 milioane. Patronii trebuie să înțeleagă lucrurile astea. În acest moment, am diferite proiecte, am fost și prin China. Nu știu dacă o să mă apuc de antrenorat, dar sunt aproape de fotbal. Prefer o funcție de conducere, cred că mi se potrivește bine. Totuși, am carnet de antrenor, doar că mai trebuie să fac câteva cursuri. Am licența B”

 

 

În liga secundă, Pleşan a fost căpitanul echipei, conducându-i pe „alb-albaştri” în mars forţat spre prima divizie. A evoluat în 19 partide, marcând de cinci ori și reușind două pase de gol. A strâns, în total, 1.307 minute. În următorul sezon, acesta a jucat în 10 partide, 9 de campionat şi a avut o apariţie în Cupa României, contabilizând 220 de minute.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.