Sport
Trofeul Carpaţi, evenimentul finalului de an în Polivalentă

Alături de România, la tradiţionala competiţie vor lua parte şi naţionalele Braziliei, Poloniei şi Macedoniei.

Trofeul Carpaţi este o competiţie de mare tradiţie pentru handbalul românesc, iar ediţia cu numărul 49 a turneului feminin va avea loc în Sala Polivalentă din Craiova, aşa cum s-a întâmplat şi cu cea de acum 4 ani. Ca în fiecare an, patrulaterul pregăteşte un tuneu final mondial sau european, de această dată fiind înainte de Mondialele din Germania, unde tricolorele se află în grupă cu: Franţa, Spania, Slovenia, Angola şi Paraguay. La Trofeul Carpaţi, alături de naţionala României vor participa reprezentativele Braziliei, Poloniei şi Macedoniei, primele două pregătindu-se şi ele pentru Campionatul Mondial. Brazilia, fostă campioană mondială, este antrenată, ca şi România, tot de un spaniol, Jorge Duenas, şi are în componenţă două jucătoare de la Măgura Cisnădie, Cavaleiro şi Costa, şi pe fostele componente ale CSM Bucureşti, Pessoa şi Rodrigues. Macedonia este ţara finalistei din 2017 a Champions League, Vardar Skopje, dar aceasta dă naţionalei numai 3 jucătoare. Polonia are un lot format în majoritate din handbaliste din competiţia internă, în special de la campioana Gdynia, plus 2 din Germania şi 2 din Franţa. În viziunea liderului naţionalei noastre, Cristina Neagu, şansele la medialii la Mondiale sunt extrem de mici, deoarece lotul este schimbat, cu multe jucătoare noi şi tinere: ”Avem doar o săptămână de pregătire până plecăm la Campionatul Mondial, sunt puţine antrenamente, nu avem prea mult timp la dispoziţie. Avem şi trei meciuri de verificare, încercăm să ne antrenăm cât mai bine în aceste zile şi să reuşim să etalăm un joc cât de cât bun la Trofeul Carpaţi. Trebuie să fim realişti, să ne dăm seama că avem o echipă foarte schimbată faţă de Campionatul Mondial de acum 2 ani, când ne-am întors cu medalie de bronz. Şansele la medalie sunt destul de mici”. În lot se află şi Mădălina Zamfirescu, de la Debrecen, fosta adversară a Craiovei din play-off-ul Cupei EHF, iar aceasta a prefaţat astfel aceste acţiuni ale naţionalei: „Ştiu că toată lumea să gândeşte la ce a fost acum doi ani, să nu uităm că suntem o echipă în formare, s-au schimbat foarte multe lucruri, inclusiv antrenor, inclusiv lot. Trebuie să avem răbdare, lumea să înţeleagă că suntem destul de multe jucătoare tinere, fără experienţă”.

Prezenţa naţionalei la Craiova nu s-a rezumat la participarea la Trofeul Carpaţi. Astfel,  Aneta Udriștioiu, Crina Pintea, Melinda Geiger au donat un set de mingi Şcolii 24 Sf, Gheorghe, din Brazda lui Novac, în cadrul programului „Mingi în Școli” desfășurat de FRH și Henkel România. Tricolorele au fost şi la Electroputere Mall, pentru o sesiune de autografe şi fotografii, în cadru căreia craiovenii au avut ocazia să câştige tricouri, fanioane și șepci. De asemenea, în Sala din Valea Vlăcii, a avut loc o sesiune de antrenament „master-class” susţinută de antrenorii echipei naționale, Ambros Martin, Horațiu Pașca și Jaume Fort Mauri, şi dedicată profesorilor de educație fizică și sport și antrenorilor de handbal. Ambros Martin, antrenorul echipei naționale, este nimeni altul decât antrenorul anului în utimele treie ediţii Liga Campionilor. Antrenor şi la deţinătoarea Champions League, Gyor, spaniolul Ambros spune că a început o reconstrucţie a echipei naţionale pentru Olimpiada din 2020: „Nu ne vom da la o parte dacă vom avea şanse la medalii, dar nu trebuie să punem această presiune pe o echipă cu multe jucătoare tinere, pe care încercăm să le integrăm cu ajutorul celor care sunt de mai mulţi ani la echipa naţională. Scopul este să ne pregătim pentru Tokyo”.

Lotul României pentru Trofeul Carpaţi: Portari: Denisa Dedu, Yulia Dumanska; Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Ana Maria Popa; Interi stânga: Cristina Florianu, Cristina Neagu, Bianca Bazaliu, Gabriella Szucs; Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu; Interi dreapta: Melinda Geiger, Ana Maria Dragut, Laura Popa; Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Alina Ilie, Ana Maria Berbece; Pivoţi: Cyntia Tomescu, Crina Pintea, Timeea Tătar.

Programul Trofeului Carpați: vineri, ora 17: Macedonia – Brazilia, ora 19: Romania – Polonia; sâmbătă, 25 noiembrie: ora 14: Brazilia – Polonia, ora 16: Romania – Macedonia, duminică, ora 14: Macedonia – Polonia, ora 16: Romania – Brazilia. Biletele se vând prin reţeaua Eventim şi la Casele Sălii Polivalente, pe o zi (două meciuri), la 30 de lei (categoria I) și 20 de lei (categoria a II-a) sau abonament pe tot turneul, care costă 75 lei (categoria I) și 50 lei (categoria a II-a).

 

 

 

Cât face 2+34?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.