Actualitate
Restaurantele din Craiova, în pragul falimentului

Reprezentanții industriei ospitalității din Craiova sunt în pragul falimentului. Dacă odată cu redeschiderea teraselor, proprietarii de restaurante au sperat că situația se va îmbunătăți, și mai multe probleme au apărut pentru administratorii din industria Horeca. Masajele ambigue ale autorităților, controalele din ce în ce mai dese și amenzile pe care le primesc, îi împing pe proprietari spre faliment. Conform Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, cifra de afaceri a scăzut cu 70%, iar peste 40% dintre operatori şi-au suspendat activitatea.

Numai în ultima lună, două localuri din Centrul Vechi al Craiovei au pus lacătul pe ușă: Limette și Charger Classic Bar. Încasările au scăzut cu până la 80%, cheltuielile au rămas la fel, iar numărul de locuri a fost redus pentru a putea respecta normele de distanțare socială impuse de autorități.

”Închiderea restaurantelor ne-a afectat radical, în sensul că scăderea încasărilor este mai mare de 70%, noi funcționăm doar cu 25% din locurile disponibile.  Asta pentru că interiorul reprezenta jumătate din locurile noastre totale, iar pentru a respecta normele de distanțare socială, am eliminat de pe terasă 11 mese. În momentul de față am fost nevoiți să luăm măsuri, am dat afară doi angajați, deoarece nu mai puteam face față cu plățile. Am încercat să eșalonăm plata utilităților pe o perioadă de trei luni,  pentru că noi avem aceleași costuri din momentul în care am deschis, indiferent că avem clienți sau nu, avem aceleași număr de becuri, aceleași cuptoare pornite, deci funcționăm cu greu. Problema noastră este cu ceea ce se va întâmpla din toamnă, dacă vom fi lăsați în interior, în ce condiții și ce va fi de făcut. Autoritățile nu ne sprijină în nici un fel, se gândesc doar la partea politică, fiindcă urmează alegerile, și mai puțin la partea umană. Și mă refer aici la cetățeni, la mediul de afaceri, la mediul privat în special. Se axează din ce în ce mai mult pe partea de controale, cu o frecvență foarte mare pe partea economică, și nici măcar unul pe partea de respectare a distanțării sociale. Momentan avem o scădere a încasărilor mai mare decât luna iunie, din cauza mesajelor neclare transmise și anume că terasele se închid la ora 23.00, deși acest lucru nu era aplicabil în Craiova”, a declarat Marius Bănică, manager al unui bar și al unui restaurant din Craiova.

Prin aceleași probleme trece și un alt local din Centrul Vechi. Afacerea a fost deschisă pe data de 12 martie, iar la cîteva zile, a fost închisă. Și aici, patronii au fost nevoiți să concedieze din angajați pentru a putea supraviețui. Restaurantul avea în interioar aproximativ 150 de locuri. Acum acestea nu mai pot fi folosite.

”Este o perioadă foarte grea pentru noi. Vom încerca să facem o asociație a patronilor de localuri din Centrul Vechi și, astfel, dorim să luăm legătura cu autoritățile pentru a găsi soluții pentru această situație în care ne aflăm. Înainte de pandemie am avut deschis doar două zile, deci am deschis pe 12  martie, am închis pe 14. În interior, avem undeva la 156 de locuri, iar cu terasa ajungem la 200 de locuri. Acum, problema este că nu prea mai ies clienții, din cauza restricțiilor impuse în Centrul Vechi. Statul, în afară de șomajul tehnic, nu ne-a ajutat cu absolut nimic. Ne-au făcut promisiuni că ne vor întoarce cei 41% din impozitul pe salarii, dar nici până acum nu am primit acești bani. Din această locație am restructurat trei posturi și salariile le-am scăzut cu 5%, încercând să ținem pe linia de plutire afacerea, adică să achităm salariile, utilitățile și chiria la timp. Ne dorim mai multă colaborare din partea autorităților și am vrea să purtăm un dialog cu cei din Primărie, Prefectură, Poliție, pentru că se întâmplă foarte multe lucruri aici care nu sunt în regulă. De exemplu, când sunt controale, vin în număr foarte mare, foarte bine să își facă treaba, dar când ne-au fost furate mai multe scaune, nici până la această oră nu a venit nimeni să ne lămurească sau să ne întrebe ceva, deși am depus plângere la poliție. Și ne-am dori, de asemenea, să nu ne mai sperie clienții. Dacă nu se va deschide în interior din toamnă, vom fi nevoiți să închidem pentru că nu avem cum să rezistăm”, spune Alexandru Domozină, proprietar Curtea Berarilor.

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.