Învăţământ
“Citizen time: act, play, involve!”

În această săptămână, oraşul Craiova a fost gazda conferinţei internaţionale “Citizen time: act, play, involve!”, organizată de Asociaţia Dominou. Conferinţa finalizează proiectul Europe for citizens cu acelaşi nume, având participanţi din România, Malta, Italia, Spania, Polonia, Grecia şi Portugalia, Georgia, Ucraina, Anglia, Iordania, Franţa.

Proiectul “Citizen time: act, play, involve!” vizează implicarea cetățenilor printr-un mecanism de joc în construirea de narațiuni pozitive despre imigranți, stimularea dialogului intercultural, implicarea cetățenilor și dezbaterilor la nivelul UE. “Citizen time” combate comportamentele radicalizate, xenofobia, discriminarea și discursul de ură legat de imigranți, promovează voluntariatul ca mod de asumare al cetățeniei UE. Conferința internațională finală a proiectului a implicat reprezentanți ai ONG-urilor, voluntari şi factori de decizie. Printre participanţii romani am avut onoarea să găzduim pe inspector şcolar general adjunct Aida Ionescu, inspector şcolar pentru programe comunitare şi integrare europeană Ani Drăghici, din partea ISJ Dolj şi şeful Inspectoratului General pentru imigrări, subcomisar de poliție Marian Daniel Iacob - Calcinoschy. Lucrările conferinţei ai fost deschise luni, 10 iunie, de către Daniel Neagoe Băcanu, coordonatorul Reţelei Europene Europe Direct, punct de sprijin al Biroului de Legătură al Parlamentului European în România în zona Sud-Vest Oltenia, precum şi reprezentanţi ai numeroase ONG-uri şi instituţii de educaţie doljene. Cei peste 180 de participanţi la conferinţa au luat parte la sesiuni de prezentare cu privire la problemele imigranţilor, susţinute de profesori ai universităţii din Craiova şi Leeds, UK şi reprezentanţi ai Centrului de Integrare a Străinilor din Craiova, coordonat de Asociaţia Global Help, au fost implicaţi în diferite ateliere de lucru precum cel condus de psiholog Irina Gruia, pe tema discriminării, şi au oferit recomandările lor cu privire la măsuri concrete ce se pot lua pentru a creşte integrarea străinilor şi a combate xenophobia. Voluntarii străini ai Asociaţiilor ANTER şi Asociaţiei Comunităţi pentru Tineret au prezentat avantajele voluntariatului pentru profesori din numeroase şcoli craiovene şi elevi din Liceul Traian Vuia.  Silvia Patru, coordonatoarea evenimentului, a remarcat: “Nu ne aşteptam la un interes atât de mare din partea comunităţii. Am fost norocoşi să avem alături de noi reprezentanţi ai autorităţilor locale, oaspeţi din numeroase ţări, care au atras atenţia cetăţenilor”. Ana Şerban, vicepreşedinta pe probleme de tineret a Asociaţiei Dominou, ne-a împărtăşit: “Acest proiect vine ca o noutate în zona Olteniei, fiind singurul proiect Europe for citizens coordonat de un partener roman din zonă. Considerăm că a avut un impact deosebit mai ales pentru că în zona noastră voluntariatul trebuie promovat intens. Ne bucura numărul de asociaţii non guvernamentale care ni s-au alăturat şi speram la proiecte de anvergura în cooperare cu acestea.”

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.