Politic
ALDE propune înființarea unui Minister al Repatrierii Românilor prin care să fie atrasă înapoi în țară forța de muncă calificată

Unul din puctele forte ale programului ALDE pentru revitalizarea economiei românești este înființarea unui Minister al Repatrierii Românilor, care își propune să readucă în țară forța de muncă calificată a românilor care au emigrat în ultimii ani, au explicat azi, la Craiova, copreședinții ALDE Călin Popescu- Tăriceanu și Daniel Constantin, în cadrul unei conferințe de presă.

Alături de liderii ALDE, au participat la conferința de presă care a avut loc la sediul ALDE Dolj și deputatul Ion Cupă- președinte ALDE Dolj-, senatorul Florea Voinea, vicepreședintele ALDE Dolj Gheorghe Perișoreanu și președintele executiv al ALDE Dolj Dumitru Ghinea. 
Azi, în Dolj, liderii ALDE au vizitat și Fabrica de Avioane Craiova, dar și SC Softronic SRL, producătorul de locomotive și trenuri electrice.
Copreședintele ALDE Daniel Constantin a spus craiovenilor că se află într-un turneu electoral al cărui scop principal este de a lua „pulsul economiei” pentru a constata dacă politicile partidului pot fi adaptate la realitatea din teren. El a subliniat faptul în anul 2017, economia României nu trebuie să se mai bazeze pe consum, ci pe investiții și, pentru a explica acest fapt, Daniel Constantin a făcut o comparație: „Anul 2015 cu 2016. O creștere economică mai mică în 2015, dar sănătoasă, în care investițiile au atins un nivel bun, poate nu suficient, dar un nivel bun de 42 mld. lei. România anului 2016, în care creșterea economică este ceva mai generoasă, dar ea, din păcate, nu este sănătoasă atâta timp cât, doar un motor al economiei funcționează și anume, consumul. Guvernarea Ponta, așa cum știți, mai ales pe finalul actului de guvernare, s-a preocupat de relaxarea fiscală, componentă importantă a guvernului. Știți foarte bine că a fost reprezentată de ALDE, de miniștrii noștri pe care i-am avut în câteva poziții cheie și care au insistat pentru o politică de dreapta, o politică liberală de relaxare fiscală. În egală măsură, economia a permis să avem creșteri, pentru prima dată după perioada Tăriceanu 2004 – 2008, creșteri de salarii, indexări de pensii. Toate aceste lucruri, au făcut ca puterea de cumpărare a românilor să crească. 
Traducerea în economie a anului 2016, a însemnat o creștere economică bazată, în principal, pe consum. Din acest motiv, ca să rezum, principalul nostru obiectiv pe care îl avem în actul de guvernare, se referă la creșterea sumelor pentru investiții. Am propus tuturor partidelor politice și aceasta va fi, probabil, și propunerea noastră, atunci când vom realiza un partenierat de guvernare cu PSD, să avem minim 6% din PIB pentru zona de investiții”. 
Copreședintele ALDE a mai spus că toți candidații ALDE au prezentat electoratului comparația dintre realizările Guvernului Tăriceanu și dezastrul tehnocraților, pentru a demonstra cât mai bine că ALDE are oameni pregătiți să-și asume viitoarea guvernare.
În cadrul conferinței de presă, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că, în această campanie electorală, ALDE nu face promisiuni electorale populiste, așa cum a promis PNL-ul dublarea salariilor pentru medici: „Desigur că am văzut și din reacția cetățenilor cum este privit acest demers, adică PNL-ul după ce s-a opus în Parlament majorării salariilor cu 15 % pentru cadrele medicale și pentru profesori, vine și spune o să mărim salariile cu 100 %. În nicio economie, oricât de performantă ar fi, o astfel de măsură nu poate să fie luată și când eu conduceam PNL-ul am refuzat să măresc salariile cu 50 % pentru că știam că nu e sustenabil, dar cu 100 %, cu atât mai mult. Și să știți că reacția oamenilor am văzut că și acestea sunt așa încercări disperate până la urmă de a câștiga electorat de partea lor, dar lipsit de șanse. Al doilea lucru pe care vreau să-l remarc este că PNL-ul s-a descalificat ca partid liberal. În momentul în care noi împreună cu PSD-ul am promovat în Parlament anularea a 102 taxe și impozite, ei s-au opus. Nu cred că există în toată lumea vreun partid liberal care să se opună tăierii unor taxe și impozite. Orice partid liberal dorește o relaxare fiscală, dorește o fiscalitate cât mai redusă, cât mai ușor suportat de cetățeni, cât mai ușor de suportat de mediul economic și caută să elimine sau să taie taxele sau să le reducă, numai la noi PNL-ul procedează invers. Procedează invers pentru că e un partid lipsit de busolă care privește cu precădere la ordinele pe care le primește de la Cotroceni. Și Cotroceniul sigur că are interesul să să boicoteze orice acțiune politică pe care noi și PSD-ul o întreprindem”.
În ce privește programul economic al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că acesta se orientează pe o creștere economică bazată pe investiții: „Nu există creștere economică sustenabilă fără investiții și acesta va fi un element-cheie pentru participarea noastră la un program de guvernare și o guvernare viitoare. Am demonstrat în trecut că știm cum să facem economia să funcționeze sănătos și vrem din nou același lucru să-l facem și în viitor. Legat de acest element, a doua direcție va fi sprijinirea capitalului românesc. Sprijinirea capitalului autohton este esențială pentru ca România să poată să progreseze, să păstrăm în țară profiturile, taxele să fie vărsate la bugetul de stat, care să permită bine-nțeles investiții în zona de infrastructură de transport, în învățământ, în sănătate, în alte domenii care ridică calitatea vieții cetățenilor. Dar aici trebuie o atitudine politică în primul rând, de sprijinire a capitalului autohton și cred că lucrul acesta începe deja să fie înțeles. (…)
Și vizita la fabrica de avioane se înscrie în acest demers căruia eu vreau să-i dau consistență cât mai mare în viitorul guvern. Să sprijinim industriile și întreprinderile românești, să le ajutăm să se dezvolte, pentru că văd acest dezechilibru care s-a creat în România prin privilegiile care au fost acordate firmelor străine și prin dezinteresul total și, până la urmă, discriminarea care s-a abătut asupra firmelor românești. Exemplul pe care l-am dat și vi-l dau și vouă, anul acesta, toată schema de ajutor de stat este acordată în integralitate firmelor străine. Nu e acceptabil așa ceva. (…)
România este o țară cu economie care se bazează pe mâna de lucru prost plătită, suntem un fel de economie de lohn, firmele străine vin, folosesc forța de muncă cu salarii mici din România și atunci sigur că mulți români în dorința legitimă de a avea un trai mai bun pleacă în străinătate să lucreze. Vreau să ieșim din acest cerc vicios și acesta este și unul din motivele pentru care în programul nostru o să găsiți  - suntem singurii care avem această idee – înființarea unui Minister al Repatrierii Românilor. Suntem în faza în care a început să se resimtă în economie criza de forță de muncă, vreau să aducem înapoi, obiectivul ar fi ca 500 de mii de români să se reîntoarcă și să ocupe locurile de muncă disponibile, dar atenție e vorba de locuri de muncă în principal calificate, care să aducă o remunerație mai bună decât cea cu salariul minim, cum se întâmplă cu un procent important din mâna de lucru angajată astăzi în diferite ramuri economice. Este mult de spus, nu pot să vă prezint tot programul nostru economic, dar v-am dat două idei forte în jurul cărora gravitează acțiunea noastră politică viitoare”.

Câţi ani are o persoana care isi serbeaza majoratul?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.