Politic
Bilanț de campanie electorală: unii cu vorba, alții cu tolba

Electoratul este aşteptat duminică din nou la urne după o campanie electorală în care unii "au descoperit apa caldă" iar alții şi-au văzut de strategia de campanie.

Campania electorală e un bun prilej pentru unii dintre politicienii de pe malul Jiului să cunoască drumurile județului Dolj şi să acumuleze capital de imagine. Pentru presă e o ocazie bun de a-i descoperi pe candidați, dar şi pe militanții de partid în ipostaze ilare. Unele surprize apar chiar de unde nu te aştepti, ele fiind de cele mai multe ori neplăcute. Ca ziarist ai impresia că îi cam cunoşti pe oamenii politici pe care, înainte de campania electorală, îi vedeai cam rar în conferințe de presă, dar începi să le descoperi adevărata lor personalitate abia când sunt aruncați în lupta electorală. Bătălia în județul Dolj se dă între Partidul Social Democrat şi Partidul Național Liberal, restul procentelor care vor rămâne în urna cu voturi după ce cele două formațiuni îşi vor însuşi procentele, vor împărți, la alți candidați pe care abia îi ştim. Doljul a fost din totdeauna un bazin de electorat social-democrat, iar liberalii au avut de câştigat numai în mediul urban, însă norocul acestora a dispărut în momentul în care Lia Olguța Vasilescu a candidat pentru prima dată la funcția de primar al Craiovei. Acum, din postura de coordonator al campaniei electorale a filialei județene a Partidului Social-Democrat, Olguța Vasilescu a luat la pas toate localitățile Doljului. Din postările de pe rețelele de socializare reiese că a mers şi a discutat cu doljenii pe marginea programului electoral, acest lucru reieşind şi din materialele de campanie electorală ajunse şi în mass-media, dar şi cele ajunse în cutiile poştale ale craiovenilor. Nicio conferință de presă nu a fost organizată de conducerea PSD Dolj.
În cealaltă tabără, anul acesta a fost la modă conferința de presă. Nu a existat săptămână în campania electorală în care să nu existe o întâlnire a reprezentanților PNL Dolj cu ziariştii craioveni. De plâns nu ne plângem, însă la fiecare astfel de întâlnire discursul este cam acelaşi. Unii dintre noi am putea reproduce întocmai discursurile anumitor liberali chiar fără a fi prezenți la conferințele de presă pentru că acesta nu conține sintagme de genul "în timpul guvernării noastre" ci mai degrabă atacuri la adresa reprezentanților PSD. Le-ar fi şi greu foştilor pdl-işti să se laude cu guvernarea lui Emil Boc şi îi înțelegem.
Pe lângă această bătălie publică de unii singuri pe care o duc liderii liberali doljeni, mai este şi cea de pe rețelele de socializare. De aici poți afla în ce localitate a fost târg săptămânal pentru că toți se înghesuie acolo. Şi nu e vorba doar despre unii sau despre alții. Târgurile au lipici la politicieni. Doar în campania electorală. Zilele trecute observam pe pagina personală a unuia dintre liberali plângând de milă unei bunici că stă în târg să îşi vândă găina din cauză că are pensia mică. Tot venituri puține avea şi astă-vară bunica, atunci când politicianul se poza pe plaje însorite sau când îşi etala ceasul de firmă. Dar ce contează ce se întâmpla cu băbuța acum câteva luni că doar votul ei e important acum şi peste vreo alți trei ani. Până atunci, de grija bunicii nu mai moare nimeni. 
Tot de pe rețelele de socializare ne "documentăm" şi asupra limbajului folosit de militanții de partid şi oliticienii cu pretenții de a li se spune funcția înaintea numelui. O simplă lectură a comentariilor acestora le-ar ruşina mamele. Dar ce mai contează că jigneşti o femeie, o mamă, o mătuşă, un bunic, un tată sau fratele şi sora "inamicului" politic? Luna asta trece, trece şi duminica votului şi toată lumea pleacă acasă. Sediul de partid va fi gol, dar nu-i problemă că se va aglomera la următoarea campanie electorală când se vor împărți locuri pe listă. Până atunci toți vor fi resemnați şi vor da vina pe şeful de partid, ei neavând niciun păcat, doar au luptat "până la moarte" pentru vot. Putea fi mai bine dacă duceau o luptă corectă, bazată pe un discurs curat, nu cu promisiuni deşarte, nu cu lături aruncate în ceilalți combatanți. Pentru că de luni revenim la tabieturile de zi cu zi, electoratul probabil rămânănd cu acelasi of-uri.

La ce ora se bea ceaiul de la ora 5?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.