Redacţia Lupa
Piața Veche din Craiova, lăsată în paragină de autorități (GALERIE FOTO)

La doi pași de centrul istoric, Piața Veche din Craiova a fost lăsată în paragină de autoritățile locale, în prezent, zona fiind plină de gunoaie, după ce tarabele din piață au fost dezafectate si mai multe clădiri au fost demolate. Un puternic incendiu a izbucnit, în octombrie, 2018, într-una din hale, fiind afectați 800 metri pătraţi de acoperiş, iar şapte standuri distruse. Urmele flăcărilor, dar și gunoaiele rămase în urma incendiului pot fi văzute și astăzi, ca și cum ar fi mistuit zona de curând.

Consilierii locali craioveni au aprobat, în luna martie 2019, studiul de fezabilitate pentru refacerea zonei Piața Veche, din Craiova. Obiectivul proiectului era revitalizarea zonei și, de asemenea, dezvoltarea orașului, precum și reabilitarea spațiului urban și integrarea lui în zona centrală a Lipscăniei Craiovei (Zona Pilot). Cu o valoare totală a investiției de 12.415.847,38 lei, perioada de implementare a proiectului (foto) era stabilă la 24 luni.

Dar se pare că de la vorbă, proiect, la faptă, este cale lungă. La un an și jumătate de la prezentarea pe hârtie a zonei care urmează să își schimbe înfățișarea, lucrurile au rămas la fel, în fostele magazine de altă dată, printre munții de gunoaie, găsindu-și adăpost oamenii străzii. 

Puținii oameni care se mai perindă prin zonă spun că sunt foarte dezamăgiți de cum arată Piața Veche, altădată mândria orașului: "din cauza aceasta nu prea vin pe aici, deși locuiesc în centru. Mă îndrept mai mult spre piețele mari. De 30 de ani se fac promisiuni și nu se respectă. Ați văzut și acea clădire incendiată și lăsată în paragină, nici măcar gunoaiele nu le-au adunat". 

Piața Veche (sau Târgul Vechi, sau Elca, sau Krasnoff) s-a stabilit în acest perimetru la mijlocul secolului al XVI-lea, când devenise locul bazarului, al pieţei permanente şi al Nedeiei (târg anual ce începea în ziua Adormirii Maicii Domnului şi ţinea până la Sfânta Maria Mică – 15 august – 8 septembrie). Era aşezată la răspântia celor patru drumuri principale, şi anume: din est Drumul Caracalului, care intra prin actualele străzi Calea Bucureşti – A.I. Cuza – România Muncitoare – Lipscani – Madona – oborul Elca; din vest Drumul Cerneţului, care intra prin actuala stradă Bucovăţ; din nord Drumul Ocnei sau al Vâlcii, care intra prin actualele Bariera Vâlcii – Fraţii Goleşti – Ştefan cel Mare – Valea Vlăicii (unde se intersecta cu Drumul Amarazii, ce avea acelaşi traseu ca şi cel de astăzi) – Unirii – Ioan Maiorescu – oborul Elca; din sud Drumul Diiului (Vidinului) – Calea Dunării – Unirii – Sf. Dumitru – oborul Elca. La sfârşitul secolului al XVII-lea, odată ce se conturează străzile, şi Piaţa Veche va cunoaşte oarecari transformări: tarabele iniţiale vor deveni prăvălii („bolţi”), ce vor fi aşezate „pe linii”, în funcţie de categoria de negoț, este descrisă istoria pieței pe pagina celor de la Piețe și Târguri Craiova. 

 

Care sunt majusculele din cuvântul : LupaMea?
Declaraţia zilei
"Suntem datori, poate în acest an de grele încercări mai mult decât oricând, să ne întoarcem la valorile și principiile care îi luminau pe înaintașii noștri, acum mai bine de un secol" -- Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj ...
© Copyright 2008 - 2021 Lupa. Toate drepturile rezervate.